Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

04. 03. 2015. 08:41 >> 08:40
1

VOJVODIĆ OBJAŠNJAVA

Nova pravila za kvalitetnije studiranje

Nova pravila studiranja koja je usvojio Senat UCG fokusirana su na "povećanje kvaliteta, jasno definisanje i primjenu svih do sada različito tumačenih pravila i principa Bolonjske deklaracije, univerzitetskih vrijednosti i standarda evropskog obrazovanja".

Senat Univerziteta usvojio je na prošloj sjednici nova pravila studiranja na osnovnim, postdiplomskim i doktorskim studijama. Rektorka Radmila Vojvodić u razgovoru za Pobjedu kaže da se radi o strateškim dokumentima koji su izraz odgovornosti prema studentu, nastavi, akademskoj zajednici šire gledano, društvu.

 "U mnogim inoviranim normama dajemo prednost podizanju standarda kvaliteta, a istovremeno odgovaramo na potrebe studenata, u cilju povećanja efikasnosti studiranja. Kroz više stepena studiranja pravila su inovirana promišljajući praksu i misiju koju savremeni univerziteti imaju da studentu omoguće da ‘nauči , razumije i zna napraviti’, da regulišu obrazovni i istraživački proces, ali i da osvješćuju našu misiju u razvoju društva",  kaže za Pobjedu rektorka Vojvodić.

Ona je istakla da je UCG u konstruktivnoj saradnji osluškivao probleme i prijedloge studenata. Za njih je, kako tvrdi, veliko olakšanje da više nema nesporazuma.

"Ima bojazni iskazanih od strane nastavnika da bi, zbog bezuslovnog prava na izlazak na završni ispit, moglo doći do zanemarivanja kolokvijuma kao kontinuirane provjere znanja. Hoću da vjerujem da nema mjesta toj sumnji, da student nema razloga da ne koristi pogodnosti izlaska na predispitne provjere”, kaže Vojvodić.

Nadalje, prema njenim riječima,  neka rješenja iz pravila studiranja, naročito na osnovnim studijama, upravo odgovaraju na studentske zahtjeve i probleme na koje su ukazivali.

“Na primjer, obaveznost praktične nastave, kao i odgovarajući ishodi učenja, odnosno rezultati učenja, čime idemo u susret evropskim standardima visokog obrazovanja i na što nas obavezuje i zakon. Pravila studiranja utvrđuju detalje ozakonjenog dodatnog ispitnog roka u avgustu, preciziraju obavezne izborne module, eliminisan je uslov lijenost izlaska na završni ispit. Insistiramo na transpa rentnosti i odgovornosti, pa smo predvidjeli i to da se sumarne ocjene, odnosno rezultati studentskih anketa, objavljuju na sajtu Univerziteta", naglasila je Vojvodić.

Na pitanje šta nova rješenja donose u pogledu uslova studiranja i ima li promjena u visini školarina, Vojvodić je odgovorila da odluke o tome donosi Upravni odbor, za svaku studijsku godinu.

"Vjerujem da neće biti iznenađenja, pogotovo ne neprijatnih, a voljela bih da vam mogu odgovoriti da su na državnom univerzitetu svi studiji budžetski regulisani i da zato na njemu studiraju najbolji", dodala je ona.

Jedna od zamjerki koje se najčešće čuju od poslodavaca jeste nivo znanja kojim raspolažu posljednje generacije visokoškolaca, što se poklapa sa periodom od početka primjene Bolonjske deklaracije. Tim povodom, Vojvodić kaže da na UCG-u moraju biti senzibilniji za potrebe tržišta rada.

"Nužna je veća pažnja povodom zapošljivosti studenata, odnosno analize uticaja tržišta rada na formiranje ishoda učenja i njihovu provjeru. Tu je važno i kreiranje upisne politike, ali i kvalitet obrazovanja koje nudimo. Zahvaljujući ishodima učenja koje moramo definisati, kako smo obavezani, do oktobra 2015, i poslodavcima će biti jasnije koje su znanje, vještine i sposobnosti studenti stekli nakon završetka studija", zaključila je rektorka UCG-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније