Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 02. 2015. 16:28 >> 18:37
1

BIJELO POLJE

Slučaj Štrpci: "Hapšenja ulivaju nadu"

Rodbina otetih putnika iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. i Forum Bošnjaka, danas su u Bijelom Polju obilježili dvadesetdrugu godišnjicu od otmice polaganjem cvijeća u ulici Slobode.

Nakon šetnje ulicom Slobode u Parku pjesnika okupljnenima se obratio Ernad Suljević, predsjednik mladih Bošnjaka. On je istakao da ni poslije toliko godina nijesu poznati nalogodavci zločina.

"Viši sud u Bijelom Polju je osudio Nebojšu Radisavljevića na petnaest godina zatvora za učešće u tom ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva. Međutim, nedavna hapšenja nekoliko osumnjičenih za učešće u zločinu ulivaju nadu da će pravda možda biti dostižna te da će počinioci biti sudski procesuirani", kazao je Suljević.

On je uputio apel nadležnim institucijama da učine sve da otmica u Štrpcima dobije puni sudski epilog kojim će biti na adekvatan način kažnjeni počinioci zločina.

Advokat Velija Murić je kazao da su istrošene riječi vapaja, vrijeme čekanja i opomena onome od koga sve ove godine čekamo odgovore samo na dva ljudska i pravna pitanja: gdje su grobovi i ostaci tijela žrtava zločina i ko su ljudi za čija imena se vezuju nalozi i izvršenje toga sramnog i strašnog zločina.

Murić je naglasio da nije zabilježeno da su Bošnjaci bili okupatori, osvajači ili pak uzurpatori tuđe zemlje ili drugog naroda. Ali je isto tako zapamćeno, da su u svim vremenima i prilikama, rame uz rame  sa drugima, i oni branili ovu grudu zajedničke zemlje.

"Na žalost, kao da se mi ovdje, uz bitisanje koje traje vjekovima, po svemu sudeći, nijesmo razumjeli. Dokoni guslari i deseterački stihoklepci, osvjedočeno nijesu zaboravili turke koji su bili i njihovi i naši okupatori, pa valjda, možda i zbog namještene zablude, onih koji ih slušaju i istinu što grade na mitu o istrebljenju svakoga ko ne pripada njima, bez kompleksa ljetuju u Antaliji i Ajvaliku, a opet nad nama slovenskoj sabraći se svete", istakao je Murić.

U ime Foruma Bošnjaka i porodica stradalih zahtjeve upućene nadležnim institucijama saopštio je Mirsad Rastoder.  Traži se:

- Utvrđivanje pune istine i odgovornost za učesnike, komandante, i planere zločina. Procesuiranja svih koji su na bilo koj način učestvovali u zločinima.

- Pretraživanje terena na kojima se nalaze masovne grobnice i bržu identifikaciju žrtava.

- Podizanje spomenika i spomen ploča sa imenima žrtava.

- Imenovanje ulice "Štrbačkih žrtava".  Rastoder je istakao da je najmanje što se odmah može učiniti jeste, da se imena otetih čitaju na spomeniku u Bijelom Polju, ali i na spomen pločama na željezničkim stanicama u Beogradu, Štrpcima i Podgorici.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније