Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 02. 2015. 19:22 >> 19:17

IZVJEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE

Preporuke djelimično ispunjene

Crnogorska vlast ispunila je preporuke Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI) o usavršavanju policije, advokata, javnih tužioca i sudija u oblasti diskriminacije, dok one za zatvaranje kampa Konik i obezbjeđivanja adekvatnog smještaja za RAE populaciju nijesu ispunjene.

ECRI je tijelo zaduženo za ljudska prava Savjeta Evrope, sastavljeno od nezavisnih eksperata, koji prati probleme rasizma, ksenofobije, antisemitizma, netolerancije i diskriminacije na osnovama poput rase, etničkog/nacionalnog porijekla, boje kože, državljanstva, vjere i jezika (rasna diskriminacija), priprema izvještaje i izdaje preporuke državama članicama.

ECRI objavila je danas zaključke o primjeni preporuka koje je uputila Crnoj Gori, Islandu, Italiju, Letoniju, Luksemburgu u 2012. godine.

Kako su objasnili, Crna Gora ispunila je preporuke koje se tiču početnog i stručnog usavršavanja koje se pruža policiji, advokatima, javnim tužiocima i sudijama vezano za pitanja ravnopravnog tretmana i nediskriminacije, "kao i kako prepoznati rasističku motivaciju krivičnog djela".

Oni su, obrazlažući ispunjenu preporuku, podsjetili da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava uključilo policijske službenike u godišnji plan edukacije o primjeni zakona protiv diskriminacije i od 2011. do 2013. godine, organizovani su kursevi, sastavljeni od pet seminara i radionica.

Što se tiče sudija i tužilaca, podsjeća se da je Centar za obuku sudija vodio program obuke za predavače o nediskriminaciji.

"Pet sudija i šest zamjenika tužilaca je učestvovalo i dobili su sertifikate. U 2012. i 2013. godini, četiri tokom obuke u službi u vezi sa zabrana diskriminacije sprovedeno. U ovoj godini je posebna obuka planirana za javne tužioci", kaže se u izvještaju.

Napominje se da je Centar za obuku sudija objavio priručnik o diskriminacija koja je dostavljena svim sudijama i tužiocima u Crnoj Gori.

"Iako do sada advokati nijesu bili uključeni u plan obuke, sa zadovoljstvom se konstatuje da je obuka o antidiskriminaciji obezbjeđena u velikom broju sektora, uključujući pripadnike kancelarije ombudsmana, NVO koje se bave ljudskim pravima, inspekcijskoj službi i predstavnicima lokalne samouprave", piše u Izvještaju.

Preporuka ECRI koja nije ispunjena je da vlasti, uprkos naporima, nakon punih i otvorenih konsultacija nađu standardne smještaje po gradu ili državi za Rome, Aškalije i Egipćane (RAE) i zatvore kamp Konik.

Oni su podsjetili na Strategiju Vlade za rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih sa posebnim osvrtom na kampu Konik I i II koja je usvojena 28. jula 2011.

ECRI je, kako su naveli, zabrinuta posebno zbog izgradnje stanova u oblasti Konik I koja bi nastavila segregaciju Roma, Aškalija i Egiption (RAE) u zajednicu.

Od objavljivanja izveštaja, podsjećaju da su se dogodila dva ozbiljna incidenta na Koniku -
požar u julu 2012. koji je ostavio oko 800 ljudi bez krova nad glavom, a zatim poplava u septembru 2012. godine, što je izazvalo veliku štetu.

ECRI je napomenuo da je kroz program Regional house planiran novac za rješavanje stambenih potreba 6.063 osoba, za 1.177 domaćinstava koja bi pripale najugroženijim kategorijama, posebno stanovnicima Konika oko dvije hiljade osoba.

Oni su pozdravili nepredak koji je postignut u složenom području i napore vlasti da riješi problem Koniku i zatvori ga.

Ocjenjuje se da je predloženo stambeno rješenje, oblast postojećeih kampova, koji je predgrađe Podgorice, izolovano od većinskog stanovništva.

"Stanovnici Konika će zbog toga ostati u trenutnoj situaciji geta gdje neće imati priliku da se miješaju i integrišu sa drugima u zajednici. ECRI je nesvjesna bilo kakvog učešća RAE zajednica u procesu donošenja odluka o važnom pitanju koja ih se tiču", navodi se u Izvještaju.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније