Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 02. 2015. 14:04 >> 13:58

ZAHTJEV ZA PODRŠKU

Još pet dana za IPARD like

Crnogorski poljoprivredni proizvođači imaju još pet dana za podnošenje zahtjeva za bespovratnu podršku investicijama u gazdinstva kroz IPARD like projekat.

Od početka roka za prijavljivanje na javni poziv, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja primilo je 125 zahtjeva poljoprivrednika za podršku. Najviše aplikacija bilo je iz Podgorice, Nikšića, Bijelog Polja i Berana, a stigle su iz skoro svih opština.

“Ukupna vrijednost investicija u pristiglim projektima iznosi oko 3,6 miliona eura, od čega bi podrška koju je iz EU fondova obezbijedilo Ministarstvo iznosila oko 1,8 miliona eura”, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Iz tog vladinog resora očekuju da će posljednjih pet dana roka za prijavljivanje, koji ističe 28. februara, zahtjeve za podršku predati najveći broj poljoprivrednih proizvođača koji su tokom kampanje za IPARD like projekat iskazali ozbiljno interesovanje.

“Kroz IPARD like poziv, da podsjetimo, poljoprivrednim proizvođačima je na raspolaganju 4,1 milion eura bespovratnih sredstava za ulaganja u gazdinstva, i to primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Podrška u iznosu od 50 odsto, realizovane investicije odlična je prilika da crnogorski poljoprivrednici povećaju stočni fond i površine pod zasadima, smanje troškove proizvodnje i postignu veću konkuretnost”, navodi se u saopštenju.

Povećanjem proizvodnje i podizanjem standarda poljoprivredni proizvođači će biti značajno sposobniji da povuku i sredstva podrške EU kroz klasični IPARD projekat, koji je zahtjevniji i u Crnoj Gori planiran u 2016.godini. Do tada, planirano je da se objavi još jedan poziv IPARD like koji će više biti fokusiran na preradu. Zbog toga Ministarstvo stalno apeluje da poljoprivrednici iskoriste aktuelni IPARD like za povećanje broja stoke i površina pod zasadima, kako bi se stvorila bolja osnova za preradu i rast konkuretnosti.

Ministarstvo je dogovorilo saradnju sa IRF u okviru posebne linije za finansiranje IPARD like projekata, s obzirom da, prema uslovima poziva, poljoprivredni proizvođači dobijaju podršku tek nakon što realizuju investiciju, u skladu sa uslovima javnog poziva.    

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније