Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 04. 2013. 15:58   >>  15:58

BRIGA ZA DISKRIMINISANE

Savjetovalište za LGBT osobe zabilježilo 1.703 posjete

Savjetovalište za LGBT osobe je tokom prošle godine zabilježilo 1.703 posjete, saopšteno je iz nevladine organizacije Juventas.

U saopštenju Juventas-a navodi se, da je kroz Savjetovalište za LGBT osobe i rad na terenu širom Crne Gore, ta NVO tokom 2012. ostvarila kontakt sa 228 LGBT osoba u prvoj i 344 u drugoj polovini godine.

“Sa tim brojem LGBT osoba ostvaren je direktan kontakt ukupno 2.417 puta, kroz različite aktivnosti koje Juventas realizuje na programu promocije i zaštite ljudskih prava”, kaže se u saopštenju te NVO.

Iz Juventas-a su podsjetili, da je ta NVO, u februaru 2011. otvorila Savjetovalište za LGBT osobe koje, kako su pojasnili, predstavlja Dnevni i centar za okupljanje i druženje.

“Ta aktivnost predstavlja dopunu terenskom radu, koji Juventas među LGBT populacijom obavlja od 2006. sa ciljem pružanja medicinskih i psiho-socijalnih usluga”, kaže se u saopštenju.

Savjetovalište su, kako se dodaje u saopštenju, posjećivali članovi porodica i prijatelji LGBT osoba, što je, kako su naveli, posebno ohrabrujuće.

"Na bazi toga Juventas započinje realizaciju novih aktivnosti s ciljem formiranja podrške porodicama i prijateljima u procesu Kaming Aut-a /Coming Out/ njihovih bliskih osoba", kaže se u saopštenju.

Iz te NVO su pojasnili, da se u okviru Savjetovališta, čiji rad je definisan kao socijalno-zdravstveni model rada u zajednici, organizuju aktivnosti okupljanja LGBT osoba, kontinuirano organizovanje radionica, druženja i kulturni događaji.

"U okviru Savjetovališta za LGBT osobe, organizuju se aktivnosti kao što su savjetovanja sa psihologom medicinskim radnikom, obučenim vršnjačikim savjetnicima i preventivni zdravstveni servisi", kaže se u saopštenju.

Iz Juventas-a su podsjetili, da je ta NVO, u prethodnom periodu podržala organizovanje više žurki i drugih večernjih okupljanja LGBT osoba u nekoliko gradova u Crnoj Gori.

“Realizovane aktivnosti podržane su od strane Globalnog Fonda za tuberkolozu, AIDS i malariju, posredstvom UNDP kancelarije u Podgorici”, zaključuje se u saopštenju.

 

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније