Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 02. 2015. 16:27 >> 21:43
6

GOJKOVIĆ PORUČIO

Stvorićemo uslove za bolji život u HN

"Herceg Novi u srcu" - ideja je vodilja Nikole Nikše Gojkovića, od nedavno prvog čovjeka Herceg Novog. Podatak da je taj grad samo za godinu napustilo tri hiljade mladih ljudi poražavajući je i alarmantan. Gojković će uraditi sve da se stvore uslovi za bolji život, za otvaranje malih i srednjih preduzeća, porodičnog biznisa. Smatra da je neophodno ukidanje postojećih biznis-barijera i kreiranje programa podrške preduzetnicima, uticaće da se stvori još povoljniji ambijent za investiture i urgentno rješavati nagomilane infrastrukturne probleme u toj opštini.

"Koalicija sa DPS-om je programska, a ne politička. Moram naglasiti da za "Izbor" to nije bila najlakša odluka, mogu reći da je u nekoj mjeri bila i bolna. Međutim, kako su interesi građana i naš grad iznad svega, mi smo donijeli tu odluku svjesni da jedino sa DPS-om i uz pomoć države možemo realizovati zacrtane planove. S druge strane, imali smo SNP koji je minulih 14 godina pokazao koliko može da unaprijedi život građana i da razvojno podstakne naš grad. Zatim, dešavanja unutar te partije i na lokalnom i na republičkom nivou nijesu išle u prilog stvaranju koalicije. Smatram das mo donijeli ispravnu najbolju odluku u datom momentu", kazao je Gojković u intervjuu Radiju Crne Gore.

Gojković je zadovoljan za prvih 15 dana funkcionisanja izvršne vlasti.

"Prvi put se primjenjuje model rotacije kod nas, mada nijesam čuo da se sličan sistem funkcionisanja lokalne ili bilo kojeg drugog oblika vlasti primijenio, ne samo u okruženju, nego i šire. Siguran sam da će uspjeti, prva iskustva su veoma pozitivna. Mi smo dobili devet mandata, dok DPS ima 13, i postavljeni princip ravnopravnosti je veoma korektan od strane koalicionih partnera. Tim koji sam formirao funkcioniše besprekorno. Na probi smo naredne četir godine, ali sam siguran da ni "Izboru" ni DPS-u nije u interesu da eventualno izađemo iz koalicije, jer bilo kakvo odlaganje planiranih aktivnosti, koje smo oročili za taj vremenski period, bilo bi pogubno za naš grad", kazao je predsjednik hercegnovske opštine.

Prilikom njegovog izbora za predsjednika opštine izostali su glasovi opozicije.

"Smatram da to nije usmjereno protiv mene. To su neki principi koje neću komentarisati. Pružio sam svima ruku pomirenja i ponudio saradnju. Kako sada stvari stoje mislim da je to prihvaćeno. Dok sam na ovoj funkciji biću gradonačelnik svim mojim sugrađanima, bez obzira na političku opredijeljenost, nacionalnost i vjeru. Herceg Novi je u mom srcu i to je dodatno uticalo da prihvatim ovu počasnu i odgovornu dužnost. Tako ću se i odnositi dok sam na njoj i moja vrata biće širom otvorena za sve koji žele dobro našem gradu koji moramo vratiti Novljanima", poručio je Gojković.

Pitanje Sutorine je, kaže, nametnuta priča bez osnova, uoči lokalnih izbora.

"Moje mišljenje je da je to priča za zabavljanje javnosti i skretanje sa važnijih pitanja. Sutorina pripada Crnoj Gori i tu nema nikakvih dilema. Razgovarao sam neformalno i sa kolegom Vučurovićem, gradonačelnikom Trebinja. Njegova razmišljanja su identična i tu nema šta da se doda. Za njih, kao i za nas, ta je priča zatvorena. Da li je neko sve to o Sutorini plasirao smišljeno uoči izbora, to će, siguran sam, vrijeme pokazati", ocijenio je Gojković.

Porto Novi, ostrvo Lastavica i utvrđenje Mamula projekti su koji će pokrenuti u najboljem smjeru Herceg Novi i vratiti ga na turističku mapu svijeta.

"Herceg Novi je, svojevremeno, za doba stare Jugoslavije, bio pojam i za Dubrovčane. Ipak, ne treba se vraćati u prošlost, već uticati da se stvari promijene. Siguran sam da će kompleks u Kumboru biti prekretnica u daljem turističkom razvoju. Radovi idu planiranom dinamikom, onako kako se samo poželjeti može. Bilo je natpisa da je ovih dana zaustavljena mehanizacija, zbog problema na koje su naišli prilikom ispitivanja tla. Imali smo sastanak tim povodom i potvrđeno mi je da to nije tačno, da ne postoje nikakve prepreke i da sve ide po planu. Uvjeren sam da će se posao završiti i prije roka, kako je i najavljeno", poručio je Gojković.

Tenderska komisija privodi kraju pregovore sa Oraskomom oko ostrva Lastavica, potvrdio je Radiju CG gradonačelnik Herceg Novog.

"Na korak smo do dogovora i moramo biti zadovoljni, jer su svi naši uslovi ispoštovani i definisani ugovorom. Ostrvo i kompleks koji će se graditi biće otvorenog tipa i imaće jedan memorijalni dio, gdje će raditi kustos i slični profili zanimanja. Dakle, sačuvaćemo istorijske vrijednosti tog lokaliteta. Umjesto zidina imaćemo turističke sadržaje, koje će valorizovati dodatno našu rivijeru. To bi trebalo da bude vizuelno ulaznica u Bokokotorski zaliv", kazao je Gojković.

Izvjesno je da će se ubrzo završiti i privatizacija instituta "Dr Simo Milošević".

"Aktuelni ponjuđač ima očigledno ozbiljne namjere i planirana ulaganja od 10 miliona eura u medicinsku opremu najbolja je potvrda. Nama je najvažnije da Centar zadrži svoju namjenu po čemu je i prepoznat u svijetu, po čemu se prepoznaje i Crna Gora. Takođe nam je važno da se zaštite prava radnika i tu ćemo dati sve od sebe. Imamo i svog predstavnika u tenderskoj komisiji, potpredsjednicu opštine i nekadašnjeg sindikalca Instituta, Tamaru Vujović, tako da ćemo i na taj način imati uvid u cjelokupan proces i u saradnji sa državnim institucijama, nadam se, izabrati najboljeg strateškog partnera. Pregovori idu u odličnom smjeru i do sada imamo najbolju ponudu, tako da sam siguran sam da će se to završiti uspješno", smatra prvi čovjek Herceg Novog.

Nagomilani problemi u Herceg Novom iziskuju promišljene poteze i timski rad. Gojković kaže da je prirodom posla na čelu tima, ali i podjednako u njemu. Prve aktivnosti gradonačelnika Herceg Novog, ovih dana, usmjereni su ka ubrzavanju završetka izgradnje kolektora.

"To je goruće pitanje i moramo se vanredno angažovati da se taj posao ubrza. Mnogo toga se zakomplikovalo, imamo četiri opcije da razriješimo određene prepreke. Moram naglasiti, kad izaberemo bilo koje od ta četiri rješenja da će biti bolna. Planiramo da se radovi zaustave do prvog juna, jer je prioritet svih prioriteta da sačuvamo sezonu. Raskopane ulice i neuređene plaže kao prošle godine ne smiju sačekati turiste", istakao je Gojković.

Sagovornik Radija CG najavio je da će uskoro i pitanje snabdijevanja vodom biti riješeno. Nije otkrio detalje, ali je potencirao da su već preduzeti određeni potezi kako bi se taj problem potpuno prevazišao. Za vrijeme njegovog mandata planira da se započne izgradnja zaobilaznice i autobuske stanice i kaže da već ima određena rješenja.

Izvršna vlast u Herceg Novom inteziviraće saradnju sa susjednim opštinama i preko granice i u Boki, sa Dubrovnikom, Trebinjem, Kotorom, Tivtom. Formiraće poseban tim za izradu IPP-a projekata, kao i za strategiju razvoja turizma sa posebnim akcentom na vjerski, zaključio je gradonačelnik Herceg Novog Nikola Nikša Gojković u intervjuu Radiju Crne Gore koji je i njegov prvi intervju za nacionalnu frekvenciju.

Gorica Šaković, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније