Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ CdM ]

05. 02. 2015. 08:17   >>  21:14 5

KRAĐA STRUJE

EPCG se ne može prevariti

Nakon što su Dnevne novine objavile da se na društvenim mrežama prodaju mobilni telefoni koji posjeduju poseban softver i aplikaciju za krađu struje, Facebook profili prodavaca su juče neko vrijeme bili deaktivirani.

 

Stručnjak za telekomunikacije i sudski vještak Predrag Boljević rekao je da sve i da neko posjeduje softver i hardver, u ovom slučaju pametni telefonski aparat, kao interfejs koji mu omogućava pristup savremenom digitalnom brojilu, isti bez poznavanja samog protokola pristupa ne bi bio u mogućnosti mijenjati stanje potrošnje ili zaustavljati mjerenja.

"Istog trenutka kad bi pokušali da se igrate sa ulaznim interfejsom digitalnog brojila informacioni centar Elektroprivrede Crne Gore dobio bi alarm da neko neovlašćeno pokušava pristupiti jednoj od komponenti informacionog sistema. Ovo je istina koju bi svi koji bi nešto slično pokušali trebalo da znaju", objasnio je Boljević za Dnevne novine.

Prema riječima Boljevića, da je istina da se može telefonom pristupiti brojilu građanin bi ovakvom radnjom sebe doveo u situaciju koja bi ga mogla koštati slobode, novca kao i urednog snabdijevanja električnom energijom.

"Možda ovim činom građanin kratkoročno ima neke koristi, ali dugoročno ima veliku štetu. Pitanje je da li će i novi snabdjevač, koji će se jednog da. na pojaviti u Crnoj Gori, pristati da se kocka sa vama ako kažete da vas je prethodno isključila EPCG zbog činjenice da se na vašoj elektroenergetskoj instalaciji javljaju duhovi koji neovlašćenim dejstvom na opremu za mjerenje utroška električne energije istu dovode u neispravno stanje", zaključio je Boljević.

Sistem daljinskog mjerenja koji se implementira u Crnoj Gori predstavlja jedan od najsavremenijih modela daljinskog mjerenja koji su trenutno dostupni na svjetskom tržištu, kazali su iz EPCG.

"Stručna lica u EPCG u svakom trenutku evidentiraju svaku eventualnu radnju potrošača na brojilu", istakli su iz EPCG.

Iz Elektroprivrede ističu da je svaka neovlašćena radnja na brojilima i instalacijama vrlo rizična, pa potrošači koji se ovim krivičnim radnjama bave dovode u opasnost ne samo svoju bezbjednost, već i bezbjednost svojih porodica i imovine.

Sudski vještak Mišo Ostojić objasnio je da će potrošač za svaku zloupotrebu u smislu kršenja pravila oko isporuke električne energije ili mjerenja odgovarati.

„Kada je u pitanju ova informacija da se telefonima vraćaju stanje na brojilima, tu treba skrenuti pažnju potrošačima da se podaci iz brojila prenose do koncentratora u trafostanici preko energetskih vodova. I ne postoji mogućnost da se pristupi mobilnim telefonom", rekao je Ostojić. 

Prema njegovim riječima, od koncentratora iz transformatorske stanice, pa dalje do baze podataka EPCG informacije se prenose preko interneta. 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније