Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 01. 2015. 17:04 >> 17:01
1

MNOGI POMACI

Bez torture u bjelopoljskom zatvoru

U okviru projekta "Izgradnja društva bez torture i nekažnjivosti na Zapadnom Blakanu", predstavnici civilnog sektora danas su posjetili zatvor u Bijelom Polju.

Najviše primjedbi odnosilo se na nedostatak prostora u zatvoru, u kojem je svaki krevet popunjen, tako da je prebukiranost u toj ustanovi evidentna, ocijenili su NVO sektoru. U civilnom sektoru su zadovoljni onim što je učinjeno u protekle dvije godine, jer se najveći dio urađenog odnosio upravno na njihove ranije preporuke. U sklopu njih izvršena je rekonstrukcija soba koje su sada na nivo standarda u regionu i nekih evropskim ustanovama, te izgrađena nova ambulante koja sada omogućava visok nivo zdrastvene zaštite.

Završena je i adaptacija kupatila i izgradnja pristupnih rampi. Pomoćnik direktora Zatvora, Dragoljub Bulatović, saopštio je da su u protekle dvije godine u potpunosti rekonstruisana poluotvorena i zatvorena odjeljenje za kratke kazne.

On smatra da će novi Zakon o izvršenju kazni zatvora omogućiti efikasnije funkcionisanje Zavoda zaizvršenje krivičnih sankcija.

Koordinator programa ljudskih prava u Inicijativi mladih za ljudska prava CG, Milan Radović, ocijenio je da se i pored značajnih pomaka koji su se dogodili u protekle dvije godine treba raditi na proširenju kapaciteta u kojim bi se izbjegla prebukiranost.

"Tim koji se bavi projektom "Izgradnja društva bez torture i nekažnjivosti" je tokom njegove realizacije značajno ojačan, tako da ga sada čini 20 posmatrača, koji su sproveli 14 monitoring posjeta zatvorima i drugim zatvorenim institucijama. Pravna pomoć je pružena u 12 slučajeva. Rezultat monitoringa je i preko 50 preporuka upućenih ZIKS-u", kazao je Radović.

Dejan Bašanović iz Udruženja paraplegičara Podgorica, konstatovao je da ni sada, kao ni prilikom ranije posjete, u bjelopoljskom Zatvoru nema osoba sa invaliditetom.

"No, i pored toga, uslovi za njihov eventualni boravak u ovoj ustanovi su znatno bolji nego što je to bilo prije dvije godine. Urađene su pristupne rampe koje ranije nijesu postojale. Neophodno je prilagoditi i kupatila potrebama osoba sa invaliditetom", istakao je Bašanović.

Dijana Milošević, iz NVO For lajf, smatra da reforma zatvorskog sistema koja je u toku mora imati u vidu da se u zatvorima nalazi oko 50 odsto počinilaca krivičnih djela vezanih za drogu.

Do marta, bjeloposljki zatvor će posjedovati i prostorije za bračne posjete, kao i one za vjerske obrede, najavio je načelnik Zatvora Goran Šćekić, koji je najavio izgradnju novog zatvora u Bijelom Polju.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније