Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 04. 2013. 14:25 >> 14:38

INICIJATIVA

Deportacije iz 1992.da uđu u Izvještaj EK

Profesor Milan Popović, novinar Esad Kočan i poslanik Koča Pavlović ponovo su zatražili od ambasadora Evropske unije u Crnoj Gori Mitje Drobniča da se rasvjetljavanje deportacije iz 1992. godine uvrsti u Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore.

 

„Kao što smo naglasili tokom februarskog sastanka, neopravdano izostavljanje pominjanja tog nerasvijetljenog zločina u prethodnom Izvještaju EK, može se pogrešno protumačiti kao potvrda da je taj teški ratni zločin u međuvremenu rasvijetljen i procesuiran, što nažalost nije istina”, kaže se u pismu koje su Popović, Kočan i Pavlović uputili Drobniču.

Prema njhovim riječima, ta nepovoljna činjenica razlog je što traže da se nerasvijetljeni zločin deportacije iz 1992. navede u predstojećem Izvještaju.

„Nepotrebno je navoditi obostrano saopšteni stav, da cjelovito rasvjetljavanje tog zločina i sudsko procesuiranje svih involviranih - od tadašnjih predsjednika države i Vlade, do konkretnih izvršilaca, predstavlja našu obavezu, a da rasvjetljavanje deportacije ima ogroman značaj i direktno utiče na dinamiku ispunjavanje ostalih ključnih obaveza na evropskom putu Crne Gore”, navodi se u pismu.

Popović, Kočan i Pavlović ukazali su na, ”krajnje zabrinjavajući aspekt” u ponašanju nadležnih državnih institucija, kada je u pitanju ne samo zločin deportacije iz 1992, već i u vezi drugih ratnih zločina i slučajeva brutalnog i masovnog kršenja osnovnih ljudskih prava stranih i državljana Crne Gore.

„Ukazali smo Vam na progon svjedoka počinjenih zločina (poput hrabrog i nepokolebljivog Slobodana Pejovića), i na pritiske i ponovnu viktimizaciju kojoj su izloženi svjedoci zatvorske i policijske torture (kakvi su bivši zatvorenik Ibrahim Čikić i bivši policajac Goran Stanković”, kaže se u pismu.

Popović, Kočan i Pavlović očekuju da će praksa pritisaka, zastrašivanja i nove viktimizacije svjedoka biti osuđena u Izvještaju EK, a da će hrabri ljudi biti eksplicitno navedeni u cilju podrške njihovoj nepokolebljivosti i dosljednosti.

„Očekujemo da će u odgovarajućem dijelu Izvještaja EK svoje mjesto naći i činjenica o postojanju dokumentovane krivične prijave protiv Mila Đukanovića, kao jednog od nalogodavaca zločina deportacije iz 1992, i Ranke Čarapić kao saučesnika u prikrivanju tog zločina”, zaključili su Popović, Kočan i Pavlović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније