Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 01. 2015. 21:32 >> 21:28
10

OSTAVILA ZNAČAJAN TRAG

Dinastija Balšića nepravedno zapostavljena

Jedna od četiri crnogorske dinastije - dinastija Balšića, koja je vladala u drugoj polovini 14. i početkom 15. vijeka, ostavila je značajan trag u istoriji Crne Gore. Vladari Balšići obnovili su državnost stare Zete, ali i zadužili umjetničku kulturu Crne Gore. Iako dinastija Balšić, kako kažu sagovornici TVCG, živi u mentalitetu i svijesti Crnogoraca, o njoj se najmanje govori.

Duklja, Zeta, Crna Gora. Milenijumska je to istorija. Vojislavljevići, Balšići, Crnojevići i Petrovići. Četiri crnogorske dinastije.

Gotovo uvijek kad govorimo o crnogorskoj državnoj političkoj, kulturnoj i umjetničkoj istoriji, najviše se bavimio periodom Petrovića. I nesporne su zasluge Petrovića za Crnu Goru, ali isto tako, svoju zaslugu imaju ostale tri dinastije, na koje kao da smo zaboravili.

Profesor istorije umjetnosti Aleksandar Čilikov primjećuje da se o Balšićima koji su vladali od 1360. do 1421. godine najmanje govori.

"Ja koji predajem na više fakulteta, a predajem i nacionalnu istoriju umjetnosti, prostio sam šokiran sam koliko ta djeca ništa ne znaju. Mnogi nijesu ni čuli uopšte za Balšiče, pitaju: Ko je to, što je to?. Moram da kažem i neka se vrijeđa ko god hoće, ne znam što to uče u srednjoj školi, što se tiče istorije", ističe Čilikov.

Izgleda da nije na odmet da se podsjetimo ko su bili Balšići.

"Bališići su sve uradili da restauriraju crnogorsku dukljansku državu iz epohe Vojislavljevića, radili su sve da je utemelje na novim osnovama i u tome su uspjeli. Imali su potpuni adminsitrativni aparat, sudsku vlast imali su vlastiti novac", kazao je istoričar Novak Adžić.

Balšići su bili izuzetno obrazovani vladari. Imali su dvorove u Baru i Ulcinju, njegovali pismenost i knjiženovst zadužili, itekako, umjetničku kulturu Crne Gore.

"Samo uzmimo čuvene manastire koji se nalaze na Skadarskom jezeru. To su Beška, Moračnica, Starčeva Gorica, pa onda jedna velika obnova gdje je bio centar crkve Mitropolije crnogorsko-primorske, to je bila Prečista Krajinska. Pa onda uzmimo centralni manastir Paštrovića, koji su osnovali Balšići. To je manastir Praksvica", nagalšava čilikov.

Adžić kaže da postoji relevantna istoriografska literatura koja govori o značaju dinastije Balšić za Crnu Goru.

"Od Balše I, Đurađa I, Balše II, Đurađa II, Balše III sve uradili da Crna Gora opstane kao nezavisna država", kaže Adžić.

I baš zbog svega toga, Aleksandar Čilikov kaže da su ne shvatljive sledeće činjenice.

"Ja, osim Balšića pazara na Cetinju, praktično ne znam nijedan spomenik Balšića, nijednu spomen ploču, nijednu državnu nagradu. Meni bi bilo potpuno je normalno da postoji nešto što se zove 'Orden Vojislavljevića', 'Orden Balšića', 'Orden Crnojevića', to je naša istorija, naša matrica i identitet ovog prostora", poručuje Čilikov.

"Dinastija Balšić živi u istorijskoj nauci, živi u istoriografiji, živi u mentalitetu i narodnoj svijesti, a ja zaista mislim da naučni i stručni krugovi treba da afirmišu taj izuzetno značajan period crnogorske prošlosti", ističe Adžić.

Sudeći prema onome što kažu naši sagovornici, nameću se pitanja da li je savremena Crna Gora učinila dovoljno da nas, osim Balšića pazara na Cetinju, ulice Balšića u Podgorici, monografija istoriografske literature, još nešto podsjeća na dinastiju Balšića, koja je obnovila državnost stare Zete, današnje Crne Gore.

Nevenka Jovović, TVCG

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније