Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 04. 2013. 13:15 >> 13:15
35

CPC

Mihailo: Nema napretka bez slobode za CPC

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo kazao je da slobodne Crne Gore i njenog napretka ne može biti bez pune slobode za CPC, njene vjernike i bez ostvarenja svih njihovih prava koja imaju ostale nacionalne zajednice, crkve i vjerske organizacije.

 

On je saopštio da mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, kako je rekao, ponavlja neistine kako je Srpska pravoslavna crkva bila državna crkva u doba crnogorske kraljevine i da je neprekidno prisutna do danas.

„Pošto, kako kaže Amfilohije, nije nikada bilo CPC dužan je da odgovori kako je srpski regent Alekssandar ukinuo CPC 1920. godine i nasilno je pripojio SPC koja je, od tada uzurpatorski, prisutna u Crnoj Gori“, saopštio je mitroplot Mihailo.

On je naveo da mitropolit Amfilohije mora objasniti kako je SPC, koja, kako je dodao, ne postoji u Crnoj Gori do 1920. mogla oblikovati postojeću viševjekovnu crnogorsku državu.

„SPC zalaganjem svojeg episkopa Joanikija insistira da nije dovoljno donijeti zakon koji reguliše odnose države i crkve i njime zamijeniti onaj iz 1977. godine, nego je potrebno donijeti i zakon o vraćanju imovine SPC restitucijom od 1945. Godine“, naveo je mitroplit Mihailo.

On je dodao da SPC nije dovoljno što je uzurpator cjelokupne crnogorske crkvene imovine, već bi da „restitucijom potpuno obesmisli i eliminiše CPC i Crnogorce iz Crne Gore“.

Mihailo smatra da bi do toga bi i došlo „udovoljavanjem agresivnoj SPC“.

CPC ističe da je pravedno rješenje crnogorskog pravoslavnog pitanja moguće samo restitucijom od 1918. godine.

Пратите нас на

Коментари35

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније