Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 01. 2015. 16:15   >>  16:16

CRNOGORSKI MEDIJI

"Prijateljski" prema LGBT organizacijama

Povorka ponosa poslužila je za produkciju sadržaja u medijima koja se u crnogorskom slučaju može označiti kao primjer dobre integracijske politike medija u odnosu na LGBT pitanja, pokazalo je regionalno istraživanje.

Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje sa partnerima iz regiona - Fakultetom za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu i Koalicijom za seksualna i zdravstvena prava marginalizovanih zajednica iz Skoplja u okviru projekta „Predstavljanje rodnih manjinskih grupa u medijima: Srbija, Crna Gora i Makedonija sproveo je istraživanje na tu temu.

Rezultati istraživanja pokazali su da je kontekst crnogorskog društva, uslovio i kontekst medijskog izvještavanja o Povorci ponosa, kao i o promjeni medijske percepcije te manifestacije u prethodne dvije godine.

“Uporednom analizom izvještavanja u štampanim medijima iz 2013.i 2014. godine, nameće se prelimirnarni zaključak da je tema rodnih manjina bila zastupljenija u medijskim izvještavanjima u 2013. godini i da se mnoštvo različitih stavova i mišljenja stabilizovalo u 2014. godini kada se, većinski, čita pozitivan stav prema analiziranoj temi”, navodi se u rezultatima.

Saradnica u nastavi na FDU, Jelena Mišeljić, kazala je da je Povorka ponosa poslužila za produkciju sadržaja u medijima koja se u crnogorskom slučaju može označiti kao primjer dobre integracijske politike medija u odnosu na LGBT pitanja.

“S obzirom na gay pride kao nov oblik manifstacije u crnogorskom kontekstu i činjenicu da je druga Povorka ponosa protekla gotovo bez incidenta, može se označiti dobar učinak masovnih medija, koji su „novoj“ temi pristupili proaktivno u odnosu na glavne aktere LGBT pokreta i same javne politike u domenu zaštite od diskriminacije", navela je ona.

Mišeljić je dodala da se, u odnosu na predmet istraživanja medija u Crnoj Gori o Povorci ponosa, može zaključiti da dominiraju teme koje u prvi plan promovišu pravnu borbu i jednakost, kao kao manifestaciju borbe za vidljivost i jednakost LGBT zajednice.

“Na taj način mediji se „prijateljski postavljaju“ u odnosu na potrebu LGBT organizacija u Crnoj Gori. Dok je takozvani zv.zabavni ili tabolidni karakter pristupa temi marginalno uočen u medijima koji pokrivaju crnogorsko medijsko tržište”, dodala je ona.

Istraživanje je pokazalo da je stanje medijskog izvještavanja u te tri države o rodnim manjinskim grupama i LGBT zajednici odraz socioloških i kulturoloških praksi koje su često visoko politizovane, a u okviru kojih se rješava dobar dio gorućih društvenih pitanja u regionu.

Ta pitanja, navodi se, vezana su za status i prava, kao i za kvalitet života i slobodu svih građana regiona uopšte, a naročito manjinskih grupa.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније