Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 04. 2013. 08:09 >> 21:22
5

BORBA PROTIV KRIMINALA

Biće osnovano samostalno specijalno tužilaštvo

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković najavio je mogućnost formiranja Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije koje bi bilo autonomno, a ne, kao do sada, u sastavu Vrhovnog državnog tužilaštva.

Cilj je, kako je Marković rekao Vijestima, reorganizacijom postići tješnju saradnju svih institucija koje su zadužene za antikorupciju.

Ona bi podrazumijevala da je specijalni tužilac direktno nadležan za sektore u policiji, Upravi carina, Poreskoj upravi i Upravi za sprečavanje pranja novca zadužene za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Samim tim bi bio direktno odgovoran za eventualne propuste, za koje se sada međusobno optužuju policija, tužilaštvo.

Marković je najavio da će Ministarstvo pravde i MUP do kraja septembra pripremiti analizu o tome kako sarađuju organi zaduženi za borbu protiv kriminala i korupcije i do kraja godine pripremiti poseban zakon, kojim će biti propisane obaveze međuinstitucionalne saradnje.

On je priznao da saradnja između institucija koje su zadužene za borbu protiv korupcije i kriminala nije na zadovoljavajućem nivou i da se moraju tražiti novi modeli kako bi se oni natjerali na veću porofesionalnost. “Saradnja nije na zadovoljavajućem nivou i to nije samo naša ocjena nego i Evropske komisije”, podsjeća Marković.

On je istakao da jedan od modela predviđa formiranje specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, s tim što bi Istražni tim sadašnjeg Specijalnog odjeljenja tužilaštva, koje vodi Đurđina Ivanović, prestao da funkcioniše i postao sastavni dio samostalnog Specijalnog tužilaštva.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније