Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 01. 2015. 14:53 >> 14:53
1

SINDIKAT PORUČIO

Tužilaštvo krivo za napade u ZIKS-u

Državno tužilaštvo i nadležni organi, koji nisu adekvatno reagovali na više slučajeva napada na zatvorske policajce i njihovo fizičko povređivanje, jedan su od krivaca ponovnog incidenta u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) u Spužu, ocijenjeno je iz Sindikata te ustanove.

U napadu zatvorenika u srijedu pet službenika ZIKS-a je povrijeđeno i prevezeno u Urgentni centar Kliničkog centra Crne Gore zbog medicinske pomoći.

Predsjednik Sindikalne Organizacije ZIKS-a, Nenad Rakočević, kazao je da su uslovi u kojima zatvorenici borave jedni od najboljih od svih zatvora u regionu.

“Pa se onda može reći da su se pomamili od dobra. Jedan dobar dio zatvorske populacije poštuje pravila, korektni su i dobri ljudi, ali postoji i onaj drugi dio koji zloupotrebljavaju situaciju, i vrše razne neljudske i protivzakonite stvari”, naveo je Rakočević u saopštenju dostavljenom Agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, takva grupacija je napala službenike obezbjeđenja i nanijela im teže tjelesne povrede.

“Uzrok ovog događaja je iz prošlosti i krivci se nalaze na više strana. Samo je jedan zatvorenik dobio zatvorsku kaznu zbog fizičkog napada, a kazna prema njemu nije mogla biti minimalnija”, naveo je Rakočević.

On je ukazao da sve ostale slučajeve napada državno tužilaštvo nije procesuiralo, niti je iko bio kažnjen, a njih je, kako je naveo, bilo poprilično.

“Ističem slučaj da je je jedan od vinovnika poslednjeg napada prije neku godinu zajedno sa još nekoliko zatvorenika izvršio upad i zauzeli paviljon za disciplinske kazne, povrijedili dva službenika obezbjeđenja, gdje je jednom slomljena ruka, a drugom prsti, a samo je jedan od njih krivično kaženjen minimalnom kaznom”, podsjetio je Rakočević.

On tvrdi da kada su isti ti prestupnici u ZIKS-u bili disciplinski kažnjeni, a kasnije nisu dobili kaznu ćelije.

“Jer su nekako na volšeban način od državnih medicinskih radnika dobijali izvještaj nemogućnosti ležanja zbog raznoraznih psihičkih i nekih drugih bolesti. Znači bili su zdravi da izvrše krivično djelo, a nisu zdravi da odleže zasluženu kaznu”, kazao je Rakočević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније