Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 01. 2015. 21:07 >> 22:04
4

INSPEKTORKA DRAŠKOVIĆ

Ako ponove vinobran-zabranićemo djelatnost

Gdje god, u svakoj daljoj kontroli, pronađemo nešto neispravno kod trgovina kod kojih smo već nalazili dodavanje vinobrana mesu, kompletnu djelatnost ćemo zabranjivati – ne samo preradu proizvoda od mesa, nego i promet mesa, kazala je, za Dnevnik RTCG, glavna veterinarska inspektorka Mirjana Drašković. „Podnosićemo i krivične prijave, jer Krivični zakonik Crne Gore predviđa krivična djela za dodavanje štetnih materija i materija koje mogu imati štetne posljedice po zdravlje ljudi“, naglasila je Drašković.

Povodom nedavno objavljenih podataka da je u 39 od 50 kontrolisanih trgovina u Podgorici, Cetinju i Tuzima, u kojima je mesu, radi zadržavanja svježine dodavan vinobran, konzervans čije je miješanje strogo zabranjeno sa mesom, Drašković je podsjetila da su kontrole obavljene u novembru i decembru.

„Nismo htjeli da objavljujemo rezultate koje smo dobili nakon uzorkovanja kod prvih par trgovinskih kuća, nego smo sačekali da dobijemo kompletne rezultate, da ih sumiramo i da ih onda kompletne objavimo. Mislim da je ovaj način mnogo bolji nego bilo koja kazna, jer građani će sada znati kod koga je bezbjedno da se trguje, a kod koga nije“, kazala je Drašković, odgovarajući na pitanje zbog čega se čekalo sa objavljivanjem podataka.

Kazala je da će se inspekcija i ubuduće truditi da kontroliše ne samo konzervanse, nego i određene boje i druge sastojke kojima će, redovnim kontrolama, polako, sužavati krug rizika.

Najavila je i da će se raditi pojačane kotrole kvaliteta proizvoda.

„Prethodna godina je, u tom smislu, bila pripremna, a ova će biti udarna – i građani će imati priliku da čuju za svaku neporavilnost koju mi, u našim kontrolama, pronađemo i validno dokažemo“, saopštila je glavna veterinarska inspektorka Mirjana Drašković.

Podsjetila je da je u svakom prodajnom objektu, a pojedini trgovački lanci ih imaju i preko 20, inspektor za nađeni vinobran u mesu izricao prekršajnu kaznu od 500 eura za odgovorno lice i 5.000 za pravno lice.

„Pošto određeni subjekti nisu željeli da plate kazne, mi smo podnije prijave za prekršaj, a kazne su od 500 do 2.000 i od 5 do 10 hiljada. Nadam se da će sud u ovim postupcima prepoznati nešto što je nedozvoljeno, pa će ovima koji su bili toliko neodgovorni da čak i ne plate ove minimalne kazne, izreći maksimalne kazne“, kazala je Drašković u Dnevniku RTCG.

 

Podsjetimo se na rezultate veterinarskih kontrola 50 mesara u Podgorici, na Cetinju i Tuzima.

Rezultati inspekcijskih kontrola mesa u "Mesari Jevrić" u Gintašu početkom novembra pokazali su stoprocentno prisustvo vinobrana u sva tri ispitivana proizvoda (pljeskavice, ćevapi i roštiljske kobasice). U ćevapima koji su ispitivani u "Hard diskontu Laković", koji se nalazi u Ulici 4. Jula bb na Zabjelu, takođe su nađeni tragovi vinobrana. Ista situacija bila je i sa ispitivanjem ćevapa i roštiljske kobasice iz objekta "Montemitros" koji se nalazi u Ulici 8, marta br. 76.

Inspektori su 11. novembra uzeli uzorke ćevapa u objektu "Gold", koji se nalazi u Ulici Mahala bb u Zeti, u kojima je takođe registrovana nedozvoljena supstanca. Uzorkovanje ćevapa je dvaput vršeno i u Volijevom "Našem diskontu" i oba puta analize su pokazale prisustvo vinobrana. Ovaj aditiv je nađen i u pljeskavicama i ćevapima Merkatorove "Rode 1" na Zabjelu.

Pozitivan nalaz na vinobran imale su i pljeskavice i roštiljske kobasice iz objekta "Roda megamarket" koji se nalazi u Gintašu, dok su uzorkovani ćevapi bili negativni na ovaj konzervans.  Prisustvo nedozvoljene supstance u mesu registrovano je i u "Rodinim" objektima na Tuškom putu, u Zagoriču, Bloku 6, u Ulici Bratstva i jedinstva i u Maslinama.

Isti slučaj je i sa uzorkovanim ćevapima u "Hard diskontu Laković" na Koniku, uzorkovanim mesom u mesarama "Martinović" u Ulici Ivana Vujoševića 9, Ulici Vasa Raičkovića, Dalmatinskoj i dva objekta u Bloku 6. Sva tri uzorka iz radnje "Voli trejda" "Voli 50" na Cetinjskom putu bb bila su pozitivna na vinobran, koji je sadržavalo i meso iz radnji "Volija" na Starom aerodromu, Zlatici, Tološima i TC Bazar. Pozitivne su bile i analize iz mesara Franca 12, Franca 14 i Franca 15. Analize ćevapa iz objekta "Martinez" u Donjoj Gorici takođe su pokazale prisustvo vinobrana.

Iz objekta "Domaće trgovine- Maksi 104" koji se nalazi u TC Delta prisustvo konzervansa je locirano u pljeskavicama, roštiljskim kobasicama i ćevapima. Prisustvo aditiva zabilježeno je i u mesu u radnjama "Maksija" u Ulici kralja Nikole 27, Zmaj Jovinoj, Josipa Broza 23, kao i u objektu u Ulici Nikole Lekića na Cetinju. Isti slučaj je bio i sa uzorkovanim mesom iz tri mesare "Marteksa" na Cetinju, kao i sa uzorkovanim ćevapima, pljeskavicama i roštiljskim kobasicama iz mesare "Mega" u tom gradu.

Prisustvo vinobrana registrovano je i u objektu "VNS kompani" u Tuzima.   

Pozitivne primjere korektnog odnosa prema kupcima pokazale su kompanije "Šahović kompani -DOO Plana" koja se nalazi u Ul. Bratstva i jedinstva 39, "Šahović mesara" u Ulici Žrtava fašizma bb i "Plana Market", koja se nalazi u Moskovskoj ulici, kod kojih su sve analize bile negativne na vinobran.

Ovaj konzervans nije korišćen ni u mesari "Ljuljković", "Tajo", "Marid", kao ni u Merkatorovom objektu "Roda" ,Mesoprometovoj "Franci" i "Alfa marketu". Svi ovi objekti nalaze se u Danilovgradu. Analiza ćevapa iz "Rode" u Spužu takođe je bila negativna na vinobran.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније