Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 04. 2013. 16:38 >> 16:38

PRVI PUT

Slijepi i slabovidi u Danilovgradu glasaće pomoću glasačkog šablona

Slijepe i slabovide osobe u Danilovgradu, na predstojećim predsjedničkim izborima 7. aprila, moći će da glasaju bez pratioca i iako ne poznaju Brajevo pismo. Naime, u okviru pilot-projekta, na svakom glasačkom mjestu biće po jedan glasački šablon pomoću kojega slijepe osobe mogu glasati bez pratioca i ne moraju poznavati Brajevo pismo.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ovaj pilot-projekat, realizovan u saradnji Ministarstva, Saveza slijepih, Udruženja mladih sa hendikepom i Državnom izbornom komisijom, treba da pokaže prednosti koje ova društvena grupa može koristiti kako bi samostalno dali svoj glas odabranim predstavnicima.

Za Danilovgrad se opredijelilo pošto ta opštinha ima svega 34.  biračka mjesta, pa realno moguće obezbijediti 34 “glasačka šablona” gdje će, na dan izbora, na svakom biračkom mjestu  postojati po jedan pomenuti šablon, navodi se u saopštenju iz Ministarstva.

Inače, planom rada Ministarstva za ljudska i manjinska prava za ovu godinu, predviđeno je niz aktivnosti na planu uključivanja osoba sa invaliditetom u politički i javni život, od razmjene iskustava, prakse i politika drugih zemalja, do pokretanja inicijativa u cilju usklađenosti domaćeg pravnog okvira za pravo glasa ovih grupa birača (prije svega, izmjene i dopune pravila o izbornoj proceduri, izbornim mjestima, izbornim standardima i dr.), a sve sa ciljem da se omogući pravo glasa najširem krugu birača.

„Stvaranje mogućnosti za aktivno učešće svih građana/ki u političkom i javnom životu je jedna od najvažnijih pretpostavki demokratije. Uključivanje osoba sa invaliditetom u politički život nije ustupak ranjivim društvenim grupama, već znak političke ravnopravnosti svih građana“, konstatuju u Ministarstvu.

U Ministarstvu smatraju da će aktivnosti koje preduzimaju i koje planiraju u toku ove i naredne godine, u tijesnoj saradnji sa NVO čija je aktivnost usmjerena na zaštiti ljudskih prava osoba sa invaliditetom, doprinijeti većoj vidljivosti u ostvarivanju biračkog prava, većem učešću u društvenim tokovima, pokretanju i oblikovanju građanskih inicijativa, kao i učešću u radu predstavničkih tijela.

Iz Ministarstva naglašavaju da će, „u saradnji sa nadležnim institucijama, nakon predsjedničkih izbora 7. aprila, pokrenuti inicijativu za izmjene i dopune zakonskih propisa kako bi se već na sljedećim parlametarnim izborima, i svakim narednim, osiguralo pravo glasa slijepim i slabovidim licima  na teritoriji čitave Crne Gore“. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније