Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 12. 2014. 09:35 >> 09:30

DOM ZDRAVLJA PG

Izbjegavajte petarde!

Udruženje domova zdravlja Crne Gore apelovalo je na mlade i djecu da izbjegavaju upotrebu pirotehničkih sredstava, koji mogu imati fatalne posljedice.

 

"U susret predstojećim novogodišnjim i božićnim praznicima Udruženje domova Zdravlja Crne Gore ponovo apeluje na mlade i djecu da izbjegavaju korišćenje pirotehničkih sredstava, koja mogu ostaviti trajne posljedice po zdravlje. Posebno apelujemo na roditelje, koji, uprkos upozorenjima stručnjaka, najčešće ne zabranjuju djeci upotrebu petardi, već ih, nasuprot tome kupuju, ne razmišljajući da na taj način ugrožavaju bezbjednost i svoje, ali i ostale djece", saopšteno je iz podgoričkog Doma zdravlja.

Navode da veoma važnu ulogu u suzbijanju ilegalne prodaje pirotehnike i mogućnosti da dođu u ruke maloljetnika, imaju i vlasnici trgovinskih radnji i pijačnih tezgi, koji ne treba da nabavljaju petarde ili da ih barem ne prodaju djeci.

"Isto tako, smatramo da su neophodne pojačane policijske kontrole na mjestima na kojima se učenici duže zadržavaju – oko škola ili autobuskih stajališta, te da je potrebno odlučno djelovati i preduzeti sve neophodne mjere da se prekršioci kazne, u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru, prema kojem za upotrebu pirotehničkih sredstava predviđena kazna od 60 dana i oduzimanje pirotehnike", saopšteno je iz Doma zdravlja.

Podsjećaju da su nepažnja, ali i neiskustvo u rukovanju petardama ranijih godina u dosta slučajeva uzrokovali sozbiljne povrede mekih tkiva, opekotine različitog stepena, a u ekstremnim slučajevima i gubitak  prstiju na šakama, kao i povrede očiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније