Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 03. 2013. 13:18 >> 13:58
1

VOJSKA CG

Samardžić: Reforma neophodna zbog nacionalne bezbjednosti

Planirana reforma i modernizacija sistema odbrane neophodna je zbog građana i nacionalne bezbjednosti a ne zbog zahtjeva NATO-a ili Evropske unije, kazao je načelnik Generalštaba crnogorske Vojske, Dragan Samardžić.

Prema riječima Samardžića, reforma Vojske je trajan proces koji se, kako je naveo, ne završava ulaskom države u NATO.

»Najveći posao slijedi po dobijanju pozivnice za članstvo, kada u kratkom periodu do punopravnog članstva u NATO, treba pripremiti kompletan sistem države da funkcionoše u sklopu kolektivnog sistema bezbjednosti«, pojasnio je Samardžić u intervjuu agenciji MINA.

»Ulaskom u NATO, „partnerski ciljevi“ prerastaju u „ciljeve sposobnosti“ kojim se precizira koje sposobnosti i u kom vremenskom intervalu treba dostići. Ti ciljevi su stvar dogovora između NATO i nove članice i oni se koncipiraju na realnoj osnovi«, naveo je Samardžić.

On je kazao da se infrastruktura koju je Vojska Crne Gore naslijedila nakon obnove nezavisnosti nalazila se u jako lošem stanju, »veliki broj objekata i lokacija u koje godinama nije ulagano i ogroman višak naoružanja i stare vojne opreme«.

»Tokom prethodnih šest godina dio objekata u kasarnama je obnovljen ali još ne možemo biti zadovoljni stanjem u vojnoj infrastrukture. Prije svega, potrebna su značajna ulaganju u rekonstrukciju smještajnih objekata u kasarnama Pljevlja, Nikšić i Danilovgrad, kao i u rekonstrukciju skladišta Brezovik«, naveo je Samardžić.

Prema njegovim riječima, najveći dio novca koje predviđamo da izdvojimo za modernizaciju u narednom periodu, odnosi se na prioritete naše nacionalne bezbjednosti. 



»Tu prije svega, mislim na izgradnju savremenih sistema nadzora i kontrole mora i vazdušnog prostora, nabavci multifunkcionalnih transportnih helikoptera, rekonstrukciji postojećih ili nabavci novih patrolnih brodova, opremanju jedinica inžinjerije i NHB službe, kao i nastavku opremanja sa savremenim komunikacionim sredstvima«, rekao je Samardžić.

Crna Gora se, dodao je, opredjelila da u svom vazduhoplovstvu neće imati borbene avione već samo helikoptere.

Imajući sve to u vidu, dodao je, optimalno je da se pitanje zaštite vazdušnog prostora rješava u saradnji sa saveznicima u sklopu kolektivnog sistema bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, sprovedene reforme i stepen opremeljnosti Vojske nijesu prepreka za dobijanje poziva za NATO već, dodao je, u tim oblastima, prema ocjeni Alijanse, ostvaren je najveći progres. 

Samardžić je rekao da se planirana reforma i modernizacija sistema odbrane ne mora uraditi zbog NATO ili EU, već prvenstveno zbog građana i nacionalne bezbjednosti.

Kako je ukazao, Misija ISAF se završava do kraja naredne godine,kada će se transformisati u NATO misiju za obuku i savjetovanje „Odlučna podrška“.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније