Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 12. 2014. 16:16 >> 16:13

IZVJEŠTAJ OMBUDSMAN

ZIKS ispunio 28, od 39 preporuka

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) ispunio je 28 preporuka, djelimično dvije, a nije izvršio 11, navodi Zaštitnik ljudskih prava i sloboda u Izvještaju nacionalnog mehanizma (NPM) za sprečavanje torture u prošloj godini.

Ombudsman je krajem 2012. godine sagledao poštovanje ljudskih prava pritvorenih, izvršio pregled smještajnih i drugih uslova u Istražnom zatvoru u Podgorica i pripremio poseban lzvještaj u kome je Ministarstvu pravde i ZIKS-u dao 31 preporuku za unapređenje uslova i stanja.

U decembru prošle godine, obavljena je kontrolna posjeta radi uvida u stepen ispunjenosti preporuka.

“Zaštitnik kao NPM konstatuje da je ZIKS učinio značajne napore da ispuni date preporuke, u kratkom periodu od izvršenog pregleda. Od ukupno 31 date preporuke ispunjeno je 18, djelimično su ispunjene dvije, a nisu ispunjene 11 preporuka”, kaže se u dokumentu dostavljenom parlamentu.

U sobama i samicama, kako se podsjeća, broj kreveta treba prilagoditi kvadraturi i standardima evropskih zatvorskih pravila i odredbama Pravilnika o izvršenju pritvora.

“Neophodno je da se obezbijedi dosljedna primjena Pravilnika o načinu izvršenja pritvora ili njegova izmjena, kako bi se obezbijedili adekvatni uslovi da pritvorenici mogu sami da spremaju hranu”, kaže se u Izvještaju u vezi preporuka koje nijesu ispunjene.

U svim sobama i samicama treba obezbijediti adekvatni higijenske uslove za zdrav život (izolacija od vode i vlage), obezbijediti posebne prostorije za ispovijedanje vjere i zadovoljavanje vjerskih potreba pritvorenika, uvesti dnevnu evidenciju medicinske terapije i posebnu evidenciju zakazanih specijalističkih pregleda u Kliničkom bolničkom centru, koja će sadržati i podatke o realizaciji i razlozima za eventualno odlaganje.

“Treba ispitati eventualni štetni uticaj jonizirajutih zračenja pa zdravlje pritvorenika, koje emituju ometači za signal mobilne telefonije i za sve pritvorenike obezbijediti propisano trajanje šetnje na otvorenom, od najmanje dva sata dnevno, u prikladnim vremenskim intervalima”, kaže se u preporukama.

Neophodno je i da se obezbijede i adekvatni uslovi za povjerljiv razgovor pritvorenika sa advokatima.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније