Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 12. 2014. 13:25 >> 13:21
2

UDRUŽENJE RODITELJI

Odbijena peticija za bolja porodilišta

Ministarstvo zdravlja odbilo je juče da aktivira online peticiju kojom je Udruženje Roditelji željelo da, uz pomoć građana, zatraži od Vlade Crne Gore definisanje i preduzimanje hitnih mjera u porodilištima, uz obrazloženje da su tražene mjere svakodnevna aktivnost zdrastvenih ustanova u okviru kojih rade porodilišta, saopšteno je iz te organizacije na čijem je čelu Kristina Mihajlović.

 

"Jedna od članica udruženja Roditelji podnijela je 25. novembra zahtjev za aktiviranje elektronske peticije putem Vladinog sistema Glas građana, jer sistem zahtijeva da peticiju pokrene fizičko lice, a o odbijanju smo obaviješteni u petak, 5. decembra", saopštila je Mihajlović.

Ona je istakla da je u tekstu peticije Udruženje ocijenilo da su, sudeći na osnovu iskustva porodilja iz UNICEF-ove Ocjene stanja zdravstvene njege majke i bebe u Crnoj Gori, odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo već godinama u stanju koje zahtijeva korjenite i hitne promjene, zbog čega je tražilo da se napravi i sprovede plan hitnih mjera.

"Peticijom se željelo tražiti hitno formiranje multidisciplinarne komisije za procjenu potreba svih odjeljenja ginekologije i akušerstva u Crnoj Gori i definisanje hitnih mjera koje je potrebn opreduzeti u ispunjenju standarda iz UNICEF-ovog dokumenta. Takođe je  zatraženo poštovanje prava na punu informisanost roditelja o zdravstvenom stanju njihove djece, kao i rekonstrukcija svih porodilišta i odjeljenja GAK u Crnoj Gori koja bi podrazumijevala obnovu porođajnih i soba za porodilje, bokseva, toaleta... u naredne dvijeg odine", saopštila je ona.

Udruženje je, ističe Mihajlović, peticijom htjelo da zatraži i obezbjeđivanje opreme neophodne za optimalno funkcionisanje odjeljenja ginekologije i akušerstva i porodilišta poput porođajnih i stolova za reanimaciju i sanitarno-higijenskog materijala, kao i uspostavljanje nutritivno odgovarajućih obroka za pacijentkinje.

"Svi ovi zahtjevi su definisani na osnovu sugestija, stavova i iskustava majki koje su se porađale u crnogorskim porodilištima, i na koje smo zajedno sa njima ukazivali posljednje tri godine koliko Udruženje postoji, a posebno nakon situacije u bjelopoljskoj Opštoj bolnici, kada je umrla jedna beba, a inficirano još četiri", rekla je Mihajlović.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније