Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 12. 2014. 17:28 >> 17:31
2

SLUČAJ "ŠTRPCI"

I Crna Gora uključena u hapšenja

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore potvrdilo je da su crnogorski nadležni organi bili uključeni u regionalnu akciju hapšenja 15 ljudi u Srbji i BiH zbog ratnog zločina u Štrpcima 1993. godine.

Po naredbama Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, istovremeno na području dvije države, jutros je sprovedena policijska akcija u kojoj je uhapšeno više osumnjičenih za ratni zločin u Štrpcima. U Bosni i Hercegovi uhapšeno je 10 osoba, a u Srbiji slobode je lišeno pet osumnjičenih.

Iz VDT Crne Gore, Atlas televiziji je rečeno sa su u hapšenju bili uključeni i crnogorski nadležni organi.

"U pripremi akcije u kojoj je lišeno slobode više osoba u Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini, zbog sumnje da su izvršili ratni zločin u Štrpcima 1993. godine, Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore, Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, u neposrednoj saradnji i postupajući po zamolnici Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, prikupilo je određene podatke i omogućilo sprovođenje određenih dokaznih radnji nadležnom Tužilaštvu Republike Srbije.
Zbog profesionalnog odnosa i značajne pomoći koja je pružena nadležnim organima Republike Srbije u rasvjetljavanju ovog ratnog zločina, Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije uputilo je u januaru 2013.godine i u septembru 2014.godine zahvalnice crnogorskom Tužilaštvu", navodi se u odgovorima Vrhovnog državnog tužilaštva.

Među uhapšenima su nekadašnji pripadnici vojske Republike Srpske i policije, kao i pripadnici paravojne formacije "Osvetnici" kojom je komandovao Milan Lukić, komandant interventne višegradske brigade Boban Inđjić, brat haškog osuđenika Milana Lukića Gojko Lukić, i komandant višegradske brigade Luka Dragićević.

Kako je navedeno u saopštenju MUP-a Srbije, sumnja se da je M.L. organizovao vojnu grupu, koja je 27. februara 1993. na željezničkoj stanici u mjestu Štrpci, zaustavila voz koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar i nakon legitimisanja putnika nasilno izvela 20 civila - 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu nepoznate nacionalnosti.

Svi putnici su, kako se ističe, pretučeni, pokradeni i na kraju ubijeni, a najmlađa žrtva je imala 16 godina.

U saopštenju je navedeno da su osumnjičeni putnike vojnim kamionom odvezli u Višegrad, u osnovnu školu u Prelovu, i da su ih uz prijetnju oružjem odveli u fiskulturnu salu gdje su ih tukli, fizički zlostavljali, oduzeli novac, čekove i druge vrijednosti, a da je nekima naređeno da skinu odeću.

"Osumnjičeni su kamion zaustavili u blizini spaljene kuće, u čijem pravcu su M. L. i još jedna osoba odveli putnike. Zatim su se čuli pucnji", navode u MUP-u.

Osumnjičeni su se poslije strijeljanja vratili u selo Prelovo, gdje su podijelili oduzete vreijdnosti, a tijela žrtava su sjutradan, 28. februara, bačena u Drinu.

Garderoba i lične stvari otetih putnika spaljeni su kasnije u školskom dvorištu.

Porodice žrtava zadovoljni su što su počinioci zločina konačno iza rešetaka, ali su istakli da im je njihov identitet poznat još od prije par godina.

"Nadajući se, dočekali smo i tu radosnu vijest da počinioci zločina konačno budu odgovorni i privedeni pred lice pravde. Ova vijest nas je dosta obradovala i dugujemo zahvalnost svim ljudima koji su riješili da zločin ne bude ućutkan i da zločinci budu izvedeni pred lice pravde", kazao je predsjednik Udruženja porodica stradalih putnika iz voza u Štrpcima, Ragib Ličina.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније