Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 11. 2014. 20:21 >> 20:17

RODNA RAVNOPRAVNOST

Potpisan Memorandum i sa Glavnim gradom

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava potpisalo je danas Memorandum o saradnji u oblasti rodne ravnopravnosti sa Opštinom Podgorica.

Podgorica je šesnaesta opština sa kojom je potpisan Memorandum, čiji je cilj uspostavljanje lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost (imenovanje koordinatora/ke, obrazovanje Savjeta za RR, usvajanje dokumenata - Odluke o RR i lokalnih akcionih planova i drugih dokumenata, osnivanje tijela/organa za RR u okviru nadležne službe organa lokalne samouprave), jačanje kapaciteta i uspostavljanje međusobne saradnje svih aktera na lokalnom nivou po pitanju unapređenja rodne ravnopravnosti, veće učešće žena u organima lokalne samouprave i razvijanje programa podrške lokalne samouprave ekonomskom osnaživanju žena.

"Ministar Suad Numanović je naglasio aktivnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava koje su u oblasti postizanja rodne ravnopravnosti naglasile tri konkretne teme u 2014. godini, odnosno jačanje ekonomskog potencijala žena u našem društvu, prevenciju i zaštitu od nasilja i nasilja u porodici i veće učešće žena u javnom i političkom životu", saopšteno je iz njegovg resora.

Istakao je da je izuzetno važno osnažiti ženu u ekonomskom smislu, jer to doprinosi opštem boljitku društva u cjelini.

"U Crnoj Gori svako deseto preduzeće je u vlasništvu žene. Svega 6% žena u Crnoj Gori su vlasnice privatnih preduzeća i u mogućnosti da koriste finansijske kredite. Od 51% ukupnog stanovništva Crne Gore koji čine žene, 9,6% žena su vlasnice nekretnina. Iz tog razloga treba poraditi na isticanju kako žena sa sela kao ekonomskog potencijala i pružanju podrške proširivanju njihovog posla u (izrada suvenira, domaća radinost, proizvodnja organske hrane) i što boljeg plasmana njihovih proizvoda na tržište. Žene treba podstaći da se registruju, pojednostavljivanjem procedure registracije i osnivanjem info pultova za pružanje podrške pri registraciji. Investicioni Fond planira da uvede kreditnu liniju za žene, do 10 hiljada eura, sa grejs periodom i 3.5% kamatne stope", rekao je Numanović.

Iz Ministarstva su kazali da raduje činjenica da je u Skupštini Glavnog grada 32% odbornica i da to daje nadu da će se i situacija na državnom nivou promjeniti i kada je u pitaju veće učešće žena u Parlamentu, gdje je procenat nešto preko 14%.

Gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović, je naglasio da će Glavni grad ispuniti sve odredbe iz Memoranduma u kojim je prepoznat u smislu uspostsavljanja svih mehanizama za ostvarivanje rodne ravnopravnosti u svim segmentima društva.

Takođe, on je, kako se navodi, najavio otvaranje Centra za preduzetništvo koji će pored savjetodavnih usluga pružati konkretnu podršku svima koji žele da se bave preduzetničkim djelatnostima.

Šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Janina Hrebičkova, iskazala je zadovoljstvo povodom potpisivanja Memoranduma, uzevši u obzir da u Podgorici živi oko dvije trećine stanovništva Crne Gore.

Ona je naglasila značaj saradnje sa Ministarstvom i Glavnim gradom i istakla potrebu za angažovanošću sve većeg broja mladih ljudi koji će afirmisati, između ostalog i principe jednakih mogućnosti, odnosno ravnopravnost polova, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније