Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 11. 2014. 19:11   >>  19:09

DEFINIŠE PRAVA I OBAVEZE

Žabljak: Predstavljen Zakon o stanovanju

Nakon Podgorice, primorskih gradova i Bijelog Polja, u organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma i LAMP kancelarije, koja djeluje u okviru tog Vladinog resora, i uz podršku Svjetske banke za predstavnike opština Nikšić, Pljevlja, Šavnik, Plužine i Žabljak u hotelu " Polar star" na Žabljaku je danas održana radionica o primjeni Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada.

Radmila Lainović iz Direktorata za stanovanje pojasnila je da je u ovoj godini Zakon značajno izmijenjen u dijelu inspekcijskog nadzora.

"Ovaj Zakon definiše prava i obaveze etažnih vlasnika u održavanju stambenih zgrada. Evidentan je problem na nivou Crne Gore da se taj Zakon ne sprovodi na najbolji način. Mi nastojimo da promovišemo sprovoĐenje tog Zakona u smislu formiranja skupština etažnih vlasnika, plaćanja akontacija za održavanje stambenih zgrada", Kazala je Lainović, uz očekivanje da će davanje ovlašćenja komunalnoj inspekciji da kontroliše primjenu Zakona, što do sada nije bio slučaj, dovesti do poboljšanja u toj oblasti.

I Ismeta Dzakić iz Sekretarijata za stambeno komunalne poslove Opštine Pljevlja smatra da je Primjena Zakona o stanovanju ključni problem.

"Primjena Zakona još uvijek ne teče kako bi trebalo a to znači da zakon treba primijeniti u praksi u životu ljudi koji žive u stambenim zgradama. To su životna pitanja i dok to ne shvatimo i mi koji radimo u organima lokalne uprave i etažni vlasnici stambenih zgrada o načinu i značaju formiranja organa upravljanja stambene zgrade, neće biti dovoljno pomaka. Sa druge strane važno je znati da se pravilno primijeni Zakon o lokalnoj upravi a to znači javnost i transparentnost rada vih organa lokalne samouprave i svih društava koja su formirana odlukama opštine", kazala je Dzakić.

Prednosti primjene Zakona o stanovanju moraju se na jedan mnogo jači i vidljiviji način približiti gradjanima jer zakon ne znači mnogo ako se ne pretoči u stvarnost, zaključeno je na skupu.

Senka Popović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније