Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 11. 2014. 19:04 >> 19:01

REGIONALNA KONFERENCIJA

Više raseljenih sa Kosova koji žele povratak

U cilju unaprjeđenja regionalne saradnje po pitanju regulisanja statusa raseljenih, povratka u zemlju porijekla i zatvaranja kolektivnih centara, Misija OEBS-a na Kosovu organizovala je u Skoplju 27. i 28. novembra, Regionalnu konferenciju „Trajna rješenja za raseljena lica sa Kosova“.

Na konferenciji su, pored predstavnika Crne Gore učestvovali i predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak Republike Kosovo, Komeserijata za izbjeglice Republike Kosovo, Kancelarije za Kosovo i Metohiju Republike Srbije, Ministarstva rada i socijalne politike Republike Makedonije, NVO sektora i međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima raseljeni.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja je saopšteno da je direktor Uprave za zbrinjavanje izbjeglica, Željko Šofranac, ušpoznao je učesnike skupa sa aktivnostima koje je Vlada Crne Gore u partnerstu sa UNHCR-om i OEBS-om uradila proteklih godina u cilju poboljšanja statusa raseljenih osoba, posebno sa osvrtom na kamp Konik u Podgorici, kao i budućim koracima u procesu riješavanja statusa raseljenih i dobrovoljnom povratku.

On je naglasio značaj donošenja niza legislativnih akata i akcionih planova u cilju trajnog rješenja problema raseljenih uz primarnu i rukovodeću aktivnost Ministarsta rada i socijalnog staranja Vlade Crne Gore.

”Posljednjih mjeseci vidan je porast broja raseljenih osoba koje na dobrovoljnoj osnovi žele da se vrate na Kosovo i to im u saradnji sa međunarodnim institucijama obezbjeđujemo. U septembru je u potpunosti podržan povratak 60 osoba na Kosovo, a u novembru 50 osoba. Sada imamo preko 100 zaintersovanih porodica za povratak na Kosovo. U budućem periodu treba raditi i na poboljšanju uslova povraćaja imovine neromskih porodica koje posjeduju nepokretnosti na Kosovu”, rekao je Šofranac.

Kako se navodi u saopštenju, predstavnici međunarodnih institucija su pohvalili aktivnosti Vlade Crne Gore po pitanju rješavanja pitanja raseljenih osoba u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније