Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 11. 2014. 10:03 >> 10:00
1

RADNI STAŽ

Pravo na beneficije od rudara do baletana

Zbog beneficiranog radnog staža, gdje se godina računa uvećano za vojnike, policajce, rudare i mnoge druge, oni zahvaljujući ovom institutu penziju ostvaruju ranije od ostalih.

Odlazak u penziju, nakon godina provedenih na poslu, cilj je svakog radnika. Prema važećem Zakonu o penzijskom osiguranju, građani Crne Gore se mogu penzionisati sa 67 godina što važi za muškarce, odnosno sa 65 godina za žene, ili sa 40 godina radnog staža.

Međutim, postoje zanimanja koja omogućavaju i da se ranije ode u penziju. Zbog beneficiranog radnog staža, gdje se godina računa uvećano za vojnike, policajce, rudare i mnoge druge, oni zahvaljujući ovom institutu penziju ostvaruju ranije od ostalih.

Kako su pojasnili iz Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore, uvećani staž računa se samo osiguranicima koji rade na naročito teškim, opasnim i za zdravlje štetnim radnim mjestima.

“Odnosno poslovima i osiguranicima koji rade na radnim mjestima i poslovima na kojima poslije navršenja određenih godina života ne mogu uspješno obavljati svoju profesionalnu djelatnost”, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore.

Zatvorski čuvari, piloti, baletani

Vlada Crne Gore je nedavno usvojila pravilnik o bližem određivanju radnih mjesta, odnosno poslova u organima državne uprave na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Osim poslova koji su izuzetno teški i opasni po zdravlje, pravo na beneficirani radni staž imaju i lica koja se bave zanimanjima koja ne postoje u Crnoj Gori. Pravo na beneficirani radni staž imaju zaposleni u vojsci, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, policiji.

Isto pravo imaju i rudari, zaposleni u hitnoj pomoći, čuvari u zatvoru, kao i zaposleni u energetici i metalskoj industriji.

Zanimanja poput pilota i stručnjaka za eksplozive, imaju takođe, beneficirani radni staž. Ono što je posebno interesantno jeste da pravo na beneficirani radni staž imaju baletski igrači i operski pjevači.

Visina beneficiranog radnog staža se kreće od dva do šest mjeseci u zavisnosti od zanimanja, tako da se godina rada računa kao 14, 16 ili 18 mjeseci.

Na beneficirani radni staž imaju pravo i dimnjačari, livničari, radnici u čeličanama, vatrogasci i zaposleni koji rade u hladnjačama na niskim temperaturama.

Novinari bez beneficiranog staža

Nakon serije napada na novinare širom Crne Gore, nekoliko nevladinih organizacija i medijskih organizacija je pokrenulo inicijativu da se novinarima takođe obračunava beneficirani radni staž.

Međutim, iz Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore su kazali da se niko ovom resoru nije obraćao sa zahtjevom vezano za računanje uvećanog staža za novinare.

(AA)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније