Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

20. 11. 2014. 12:55 >> 12:52

OVE GODINE

Prijavljeno 12 slučajeva mobinga

U Crnoj Gori je ove godine prijavljeno 12 slučajeva mobinga, od čega su osam podnijeli muškarci, a četiri žene, saopštila je glavna inspektorka rada pri Upravi za inspekcijske poslove, Angelina Međedović.



Ona je na XII Forumu za dijalog sa civilnim sektorom o ulozi i nadležnostima inspekcijskih službi u implementaciji Zakona o rodnoj ravnopravnosti, kazala da je teško voditi statistiku o slučajevima kršenja zakonodavstva u toj oblasti jer informacioni sistem nije završen.

Međedović je rekla da je u 2013. i u prvih deset mjeseci ove godine prijavljen samo po jedan slučaj diskriminacije na radu, a u oba slučaja prijave su podnijele žene.

“U 2013. godini podnijeto je 11 prijava za mobing, od čega jedan muškarac i deset žena, a u prvih deset mjeseci ove godine 12, od čega osam muškaraca i četiri žene”, saopštila je Međedović, objašnjavajući da se sve prijave, osim jedne, odnose na privatni sektor.

“Ti statistički podaci nijesu u potpunosti tačni, jer postoji veliki broj anonimnih prijava, pa se ne može pratiti kojeg je roda podnosilac prijave”, objasnila je ona, ukazajući i na značaj informacionog sistema pomoću koga bi se vodila tačna statistika.

“Ona treba da obezbijedi uvid u stvarne probleme žena i doprinese razrješenju uzroka i posljedica različitog položaja žena i muškaraca u društvu”, rekla je Međedović.

Ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović, kazao je da su jednakost i borba protiv bilo kakvog vida diskriminacije zadatak cijelog društva.

Prema njegovim riječima, Crna Gora ne bi smjela da se odrekne potencijala koji postoje među pripadnicama žena.

Numanović je podsjetio da su 51 odsto stanovništva Crne Gore žene, dok je oko 60 odsto visoko obrazovanih.

On je podsjetio da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o rodnoj ravnopravnosti na razmatranju u Evropkoj komisiji (EK), kojim se predviđa uvođenje kazni za kršenje odredbi zakona.

“Zajedno smo radili na izradi zakonodavnog okvira o rodnoj ravnopravnosti koji je dobio pozitivne ocjene svih relevantnih institucija i civilnog sektora, a sad se nalazi u proceduri u EK i očekujemo da ga ona uskoro procesuira prema Vladi i parlamnetu”, rekao je Numanović.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Božidar Vuksanović poručio da je u Crnoj Gori jednakost jedan od osnovnih ustavnih postulata.

“Bogatsvo crnogorskog društva je u različitostima i one treba da budu vodilja u svim drugim segmentima. Kada postoji veliki broj različitosti potreban je visok nivo tolerancije, poštovanja i uzajamnog uvažavanja”, rekao je Vuksanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније