Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

11. 11. 2014. 18:10   >>  18:18

NAPAD NA NOVINARKU

Dodatno vještačenje za jednog od okrivljenih

Nastavak suđenja šestorici okrivljenih za organizovanje i prebijanje novinarke Dana, Lidije Nikčević, protekao je u provjeri alibija i tvrdnji dijela osumnjičenih na osnovu izvještaja vještaka telekomunikacione struke.

Sudija nikšićkog Osnovnog suda, Ivan Perović prihvatio je zahtjev odbrane da se u lokalu Atrijum vještačenjem telefonskih poziva utvrdi da li je Nikola Bulatović, jedan od okrivljenih za prebijanje novinarke Dana Lidije Nikčević, bio na radnom mjestu u vrijeme napada 3. januara oko 19 sati.

I okrivljeni Bulatović zatražio je da se na licu mjesta provjere njegove tvrdnje da se nalazio u Atrijumu, gdje radi kao konobar, već od 15 sati, pa do kraja druge smjene i da je sam radio, tako da nije mogao napuštati radno mjesto.

Rezultat vještačenja, tokom koga će se na licu mjesta koristiti Bulatovićev telefon i kartica mobilnog operatera, biće predočen na narednom pretresu 5.decembra.

Vještak telekomunikacione struke Predrag Boljević, govoreći o preplitanju signala baznih stanica, kazao je da postoji jednaka mogućnost da je Bulatović bio, ali i da nije bio na radnom mjestu u vrijeme napada.

Boljević je prethodno pokušao obrazložiti funkcionisanje baznih stanica u Nikšiću, preklapanje signala i gugl kartu iz 2012.godine koju koristi, pojasnio je, isključivo kao podlogu za unošenje zvaničnih podataka mobilnih operatera, dobijenih isključivo po zahtjevu i naredbi suda.

On je kazao da vještačenja na listu mjesta ne obavlja, osim ako stranka u sporu ne insistra, a sud prihvati, obrazlažući da to nije neophodno, jer u „dosadašnjoj praksi nije bio slučaj da se podaci mobilnih operatera nijesu složili sa stvarnim događajem“.

Na pitanje jednog od advokata okrivljenih, Save Kostića da li ima raskoraka između teorije i prakse, Boljević je odgovorio da ne može biti.

On je kazao da se „cjelovit izvještaj ne može relativizovati i dovoditi u sumnju, osim sa aspekta starosti karte za konkretne mikrolokacije“, zbog čega je i prihvaćen zahtjev za dodatnim vještačenjem u lokalu Atrijum.

U nastavku dokaznog postupka započeta je analiza lokacijskih podataka mobilnih operatera na osnovu poziva okrivljenih kako bi se utvrdilo gdje su se u vrijeme napada mogli nalaziti i osumnjičeni Zoran Abramović i Vukašin Đurđevac, kao i svjedoci, koji su na prethodnim ročištima potvrdili njihovu odbranu da nijesu krivi za napad.

Analiziran je listing poziva Abramovića koji je kazao da je oko 19 sati bio u stanu kod Đurđevca i da su sa njima u društvu bili braća Dejan i Miloš Vujović.

Abramović je obrazložio da je Đurđevca pozvao u 19 sati i pet minuta kada je već bio na šestom spratu ispred stana u kome živi, ali da mu je telefon bio isključen.

Mobilni operater registrovao je taj poziv u trajanju od tri sekunde, što je vještak Boljević pojasnio mogućnošću da je kontakt uspostavljen putem obavještenja govorne pošte da pozvani telefon nije dostupan.

Na pitanje sudije Perovića, zašto je zvao Đurđevca kada je već došao ispred njegovog stana kako tvrdi, Abramović je odgovorio da je morao, jer nije napisano ime vlasnika, pa da ne bi zvonio od vrata do vrata.

Okrivljeni vlasnik pogrebnog preduzeća Narcis Željko Miletić, Milovan Gardašević, Vladimir Mitrović, Zoran - Zoja Abramović, Nikola Bulatović i Vukašin Đurđevac od početka suđenja 29.aprila uporno negiraju da su na bilo koji način umiješani u prebijanje novinarke Nikčević 3.januara ispred dopisništva u Nikšiću.

Jedan od ključnih svjedoka Bugarka Hristina Živkova Dobreva tokom istrage navela je da su se okrivljeni Željko Miletić, Vukašin Đurđevac, Zoran Abramović, Nikola Bulatović i Vladimir Miletić Mitrović sastajali u kući takođe okrivljenog Gardaševića i dogovorili detalje napada, da bi to kasnije u telefonskom razgovoru opovrgla, prema tvrdnji jednog od svjedoka odbrane.

Nikšićka policija uhapsila je okrivljene 27. marta, a hapšenja su uslijedila nakon tromjesečne istrage.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније