Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 11. 2014. 17:06   >>  17:04

SA HRVATSKOM

Sporazum o saradnji u zaštiti životne sredne

„Crna Gora je u potpunosti posvećena očuvanju životne sredine, unaprjeđenju i proširenju sistema zaštićenih prirodnih dobara, te poštovanju i dosljednomsprovođenju svih međunarodnih standarda iz ove oblasti. Saradnja sa Hrvatskom će doprinijeti primjeni dobre prakse i iskustava iz regije, naročito s aspekta članstva u Europskoj uniji i obaveza koje su pred nama“, rekao je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti zaštite životne sredine između Vlada Crne Gore i Hrvatske.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istakao je da su Hrvatska i Crna Gora povezane prirodnim putevima zbog svoje blizine i geografskog položaja.

„Zaštita našeg dijela mora, neodvojiva je od zaštite cijelog Jadrana. Zaštitu vazduha, zemlje, biljnog i životinjskog svijeta možemo postići samo zajedničkim mjerama. Ovim sporazumom osiguravamo efikasnije zajedničko djelovanje s ciljem zaštite životne srdine i rasta temeljenog na načelima održivosti i povećanja kvalitete života građana", rekao jeZmajlović.

Crna Gora i Hrvatska niz godina sarađuju u okviru regionalnih i multilateralnih foruma, kao i kroz prenos hrvatskih iskustava iz procesa pristupanja Europskoj uniji.

Ovim Sporazumom dvije države obavezuju se na saradnju u oblasti zaštite mora i podmorja, upravljanja obalnim područjem, balastnim vodama, otpadom, zaštite vazduha i klime, prekograničnog sprječavanja zagađenja voda i pomorskog saobraćaja.

Države će, takođe, sarađivati po pitanjima opšte politike zaštite životne sredine, postupka približavanja i pristupanja Europskoj uniji, pristupa informacijama o životnoj sredini, kao i obrazovanja u oblasti zaštite životne sredine i saradnje javnosti putem zajedničkih projekata, razmjene stručnjaka i informacija.

Sporazum o saradnji na području zaštite životne sredine doprinijeće realizaciji konkretnih projekata usmjerenih na očuvanje životne sredine i razvoj, temeljen na načelima održivosti, posebno kroz pripremu zajedničkih projekata za korišćenje međunarodnih i sredstava Europske unije. 

Hrvatska je, kroz postupak pristupanja EU, implementirala znanja i iskustva najbolje evropske prakse, te se danas nameće kao posrednik u prenosu tih iskustava susjednim državama koje su na putu koji je Hrvatska prošla.

Zmajlović je istakao da vjeruje da će iskustvo koje je Hrvatska stekla u pristupnim pregovorima uveliko pomoći i olakšati posao koji je pred Crnom Gorom, kako bi uskladili svoja zakonodavstva i preuzeli zajedničke politike u zaštiti životne sredine.

Gvozdenović se sastao i sa ministarkom graditeljstva i prostornog uređenja, Ankom Mrak Taritaš.

Tokom razgovora, razmijenjena su iskustva i praksa u oblasti građevinarstva i planiranja i iskazano zadovoljstvo napretkom Crne Gore i Hrvatske u ovogodišnjem Doing Business izvještaju Svjetske banke. Posebno je istaknuta činjenica da je za napredak na Doing Business listi najviše zaslužna reforma sprovedena u oblasti izdavanja građevinskih dozvola u obije zemlje.

Osim toga, posebna tema razgovora bila je legalizacija nelegalnih objekata u Hrvatskoj, u svijetlu primjene sličnih iskustava za proces regularizacije neformalnih objekata u Crnoj Gori, koji će uslijediti u narednom periodu.

Sagovornici su se saglasili sa potrebom intenziviranja zajedničkih aktivnosti i saradnje u cilju privlačenja investitora.

Gvozdenović je iskazao zadovoljstvo investicionim ambijentom u Crnoj Gori, uz ocjenu da će se u narednom periodu i dalje raditi na povećanju transparentnosti i efikasnosti procedura.

Gvozdenovićeva posjeta Hrvatskoj nastavlja se učešćem na Trećem sajmu investicionih projekata u Jadranskom regionu, kao i susretom sa rukovodstvom Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније