Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 11. 2014. 14:29 >> 14:27

SKUPŠTINA ODLUČILA

Nema rasprave o vraćanju uvrede i klevete

Skupština Crne Gore nije danas uvrstila u dnevni red sjednice dopune Krivičnog zakonika, kojima je predloženo vraćanje krivičnih djela uvrede i klevete.

Predlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika, koji nije dobio potrebnu većinu, predložile su poslanice Socijalističke narodne partije, Socijaldemokratske partije i Pozitivne, Snežana Jonica, Draginja Vuksanović i Azra Jasavić.

Poslanice navode da je nedostatak profesionalnih i etičkih standarda kod pojedinih medija u Crnoj Gori razlog za preispitivanje odluke o brisanju iz Krivičnog zakonika krivičnih djela uvrede i klevete.

"Očigledno je da je crnogorsko društvo nije bilo spremno za dekriminalizaciju klevete, pa je potrebno raditi na izgrađivanju etičkih i profesionalnih standarda u medijima. Zato predlažemo da se Krivični zakonik dopuni sa ista dva člana koja su brisana prilikom njegovih izmjena 2011. godine", kaže se u obrazloženju.

Iz Demokratske partije je ranije ocijenjeno da je vraćanje krivičnih djela uvrede i klevete korak unazad kad su u pitanju medijske slobode.

Skupština neće raspravljati ni dopunama Krivičnog zakonika, kojim je predviđeno da će se crnogorski državljani koji učestvuju na obukama koje realizuju paravojne i terorističke organizacije i u ratnim sukobima van državnih granica, kazniti zatvorom do pet godina.

Izmjene Krivičnog zakonika predložio je poslanik Demokratskog fronta Zoran Miljanić.

Prema tom predlogu, osobe koje podstiču i angažuju državljane Cite Gore radi učešća u ratnim sukobima van državnih granica, kazniće se zatvorom od pet do deset godina.

Iz Vlade je ranije ocijenila da ovaj zakonski akt nije u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN o stranim borcima plaćenicima, najavljujući da će svoj predlog za uvođenje ovog krivičnog djela uskoro uputiti Skupštini.

Poslanici neće raspravljati ni o predlogu poslanika Demokratskog fronta Koče Pavlovića da se poništi izbor vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, zbog sukoba interesa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније