Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 11. 2014. 14:42 >> 11:40
22

VJEŽBA NA AERODROMU

SAJ savladao teroriste

Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ) danas je simulirala upad u avion Montenegro Airlines-a na aerodromu "Podgorica" u sklopu vježbe koju je organizovao Nacionalni odbor za bezbjednost vazdušnog saobraćaja. "Radikalni islamisti" koji su, po scenariju vježbe, izvršili otmicu, uspješno su savladani, a taoci spašeni.

Vježba je zasnovan na istinitom događaju - otmici jugoslovenskog aviona 1981., u kome su se nalazili i fudbaleri podgoričke Budućnosti". Tada je situacija riješena zahvaljujući prisebnosti posade i intervenciji kiparskih specijalnih snaga, na čije tlo je avion sletio.

"Po scenariju, vazduhoplov su oteli pripadnici radikalne vehabističke grupe, tako da smo vježbu stavili u realan društveni kontekst, u trenutku kada se usvaja zakonska regulativa za usvajanje odredbi po kojima bi se kažnjavali učesnici u sukobima na stranim ratištima", rekla je predsjednica Nacionalnog odbora za bezbjednost vazdušnog saobraćaja Radić Ljubisavljević.

Ona je naglasila da je cilj vježbe uvježbavanje strateških i operativnih sturkutra kao i provjera kvaliteta komunikacionih i bezbjednosnih procedura.

"Moram da kažem da se radi o jednoj od najkompleksnijih vježbi, a danas smo pokazali maksimalnu spremnost svih organa da se riješi jedna od najopasnijih situacija u vazdušnom saobraćajaju", kazala je Radić Ljubisavljević, naglasivši da je naša zemlja jedna od najbezbjednijih na Balkanu.

"Otmičari" su pustili dva taoca, međutim, pregovori su kasnije propali, te su momci iz Specijalne antiterorističke jedinice upali u avion. 

Oni su se prikrali letjelici, a zaim, uz šok bombe, upali unutra. Ubrzo su svi otmičari savladani, a taoci spašeni. Svi putnici aviona su detaljno pregledani, kako bi se sa sigurnošću utvrdilo da među taocima nema skrivenih terorista.

Direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo Dragan Đurović je posjetio da je održavanje takvih vježbi najmanje jednom u tri godine obaveza Crne Gore, koja proizilazi iz članstva u međunarodnim organizacijama civilnog vazduhoplovstva.

"Manevrima smo pokazali da Crna Gora prednjači u kvalitetu bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva i da ispunjava sve svoje obaveze u toj oblasti", smatra on.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić smatra da su svi subjekti odradili uspješno svoj dio posla, dokazujući efikasnost u sprovođenju procedura.

Predsjednica borada direktora Montenegro erlajnza Daliborka Pejović je kazala da je ta kompanija dala pun doprinos vježbi, u kojoj je učestvovalo 35 zaposlenih u toj kompaniji.

 

Tekst i foto: Filip Rakonjac

 

Pogledajte foto galeriju s vježbe ispod vezanih vijesti: 

 

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније