Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 02. 2013. 18:55 >> 18:56

POSLIJE 26 GODINA

Povelja Crnojevića vraćena Narodnom muzeju

Predstavnici Mitropolije Crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve danas su direktoru Narodnog muzeja Pavlu Pejoviću vratili Povelju Ivana Crnojevića, koju je ova institucija ustupila MCP za potrebe izložbe u Manastirskom muzeju još 1987. godine. Time je ispoštovana odluka Višeg suda u Podgorici, koji je početkom januara presudio da ovaj vrijedni istorijski dokument mora biti vraćen Muzeju na Cetinju.

„Povelja se vraća tamo odakle je i otišla prije 26 godina. Ovo je dokaz da je država iznad svih nas, a čitav posao oko primopredaje smo završili u veoma korektnoj atmosferi“, kazao je Pavle Pejović, nakon što je od Mitropolije Crnogorsko primorske preuzeo Povelju Ivana Crnojevića o osnivanju Cetinja.

Prema riječima Pejovića stručni tim Narodnog muzeja potvrdio je vjerodostojnost Povelje koja je 1987. godine ustupljena Mitropoliji.“Smatramo da je to originalni dokument“, kazao je Pejović.

U stručnom timu, koji je danas preuzeo Povelju, osim direktora Pavla Pejovića bili su Aleksandar Ivanović konzervator, koji imao kompletnu dokumentaciju vezanu za period od kada je Povelja pozajmljena. U dokumentaciji se nalazi i revers sa potpisom Ljuba Radulova, koji je 1987. potpisao dokument kojim je Povelja ustupljena MCP. U stručnom timu je bio i Nikola Jovanović, saradnik u Narodnom muzeju i Saša Berkuljan iz ove institucije koji je u posjedu originalnih slajdova iz perioda kada je Povelja pozajmljena.

Prema riječima Saše Berkuljana, kada se Povelja uporedi sa snimcima koji su napravljeni 1987. godine, konstatuje se da je stanje Povelje nepromijenjeno i da na ovom izuzetnom dokumentu nema oštećenja.

Kada je riječ o eventualnim konzervatorskim radovima na Povelji, konzervator Aleksandar Ivanović je kazao da će Povelja detaljno biti pregledana, ispitano njeno fizičko stanje i na osnovu toga će biti utvrđene eventualne mjere zaštite, prije nego Povelja bude smještena ili u izložbenom prostoru, ili pohranjena u depou. Prema riječima Ivanovića, ono što se sigurno mora uraditi je presovanje Povelje, jer je djelimično izvitoperena.

Podsjetimo, MCP godinama nije odgovarala na zahtjeve Narodnog muzeja da se Povelja Ivana Crnojevića iz 1485. godine o osnivanju Cetinjskog manastira, koja se čuvala u bibliotečko-arhivskom odjeljenju Muzeja, vrati.

Narodni muzej je zbog toga odlučio da Povelju vrati sudskim putem. U obrazloženju presude Višeg suda, koja je nedavno donijeta, kako je ranije Portalu Analitika kazao advokat Novica Jovović, navodi se da kopija Povelje predstavlja dio muzejskih eksponata i ista je na molbu tužene (pr. Pravoslavne Mitroplije crnogorsko primorske), a za potrebe otvaranja Manastirskog muzeja data na pozajmicu (posudu) tuženoj pa je ista, nakon što je prestao osnov za državinu, dužna vratitu tužiocu stvar koja je bila predmet posude (kopija Povelje), u čijem se posjedu kopija nalazila od 15. 04. 1952. godine do 7. 05. 1987.

Od danas, poslije punih 26 godina, Povelja Ivana Crnojevića o osnivanju Cetinjskog manastira je ponovo u Narodnom muzeju Crne Gore.

 

Tekst i fotografije Portal Analitika

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније