Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 03. 2013. 08:17 >> 09:18

RAE:

Nemoguće oduzeti licence snabdjevačima

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) ne može pokrenuti postupak oduzimanja licenci energetskim kompanijama za obavljanje energetskih djelatnosti jer bi takvo rješenje, bilo nemoguće sprovesti – saopšteno je Pobjedi iz RAE.

"RAE je u proteklih mjesec imala opsežne aktivnosti u cilju utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su dovele do situacije koja trenutno opterećuje crnogorski elektroprivredni sistem. Izvršili smo nekoliko kontrola energetskih kompanija. Mislimo na sve energetske licencirane subjekte Elektroprivredu Crne Gore, Crnogorski elektroprenosni sistem, Crnogorskog operatora tržišta električne energije i Montenegro Bonus, i dali naloge i upozorenja", podsjetili su iz RAE.

RAE smatra da energetske kompanije nepotpisivanjem međusobnih ugovora, formalno krše Zakon o energetici i licencu, a time i faktički ne definišu svoje međusobne odnose.

"I pored preduzetih mjera od strane Agencije i vanredne kontrole koja je upravo završena, konstatuje se da subjekti nijesu u najvećem dijelu izvršili zakonske obaveze regulisanja međusobnih odnosa i odnosa sa drugim učesnicima na tržištu električne energije. Nepostupanje subjekata po nalozima i upozorenjima Agencije, zahtijevalo bi pokretanje postupka oduzimanja licence, odnosno dovelo do donošenja odluke kojim bi se licenca oduzela", tvrde u RAE.

Dodaje se da u slučaju da se donese odluka o oduzimanju licence, odredbe Zakona o energetici ne omogućavaju njeno izvršenje, jer ne postoje subjekti za obavljanje djelatnosti, koje obavljaju EPCG i CGES.

"Iz tog razloga, Agencija ne može pokrenuti postupak oduzimanja licenci za obavljanje energetskih djelatnosti jer bi, ukoliko bi se donijelo rješenje o oduzimanju licence, takvo rješenje bilo nemoguće sprovesti, u kom slučaju bi u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku, isto bilo ništavo", tvrde u RAE.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније