Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 11. 2014. 20:46 >> 21:16
1

REZULTATI ANALIZE

Limun iz Turske bezbjedan

Nakon nekoliko dana nedoumice, iz zdravstveno sanitarne inspekcije stigla je potvrda da je limun iz Turske, koji se nalazi na crnogorskom tržištu, bezbjedan za korišćenje. TVCG saznaje da je analizom utvrđeno prisustvo pesticida imazalila, koji se koristi za zaštitu od truljenja. Međutim, pronađene vrijednosti su 250 puta manje od dozvoljene vrijednosti po propisima EU.

Iako dolazi iz svih krajeva svijeta i putuje danima ili nedjeljama, limun uvijek izgleda isto, kao da je upravo sada ubran, žut i sjajan. Da bi mu se produžio rok trajanja, odmah poslije berbe prskaju ga fugicidom i imazalilom.

"To je jedan pesticid koji se koristi u skladištu. Baš za tu namjenu je bio korišćen u skladištima zbog štetnih organizama koje napadaju limun. Ako ih upotrebljavamo kako je na upustvu nemamo problema sa ostacima pesticida", naglasio je fitofarmaceut Neđeljko Latinović.

I na limunu iz Turske koji se prodaje u našim marketima i na pijacama ima imazalila, ali u dozvoljenim količinama.

"Nađene vrijednosti su 0,02 miligrama na kilogram, što je 250 puta manje od vrijednosti dozvoljene EU propisima. Tu je dozvoljeno pet miligrama po kilogramu", pojasnila je glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka Višnja Orban.

No, malo je kome do limunade ovih dana. Kupci zaobilaze limun u širokom krugu.

"Neću ga kupovati", kazala je jedna naša sugrađanka koju smo zatekli na pijaci.

Trgovci su istakli natpise da prodaju domaći limun koji je tvrde lako razlikovati.

"Ovo je uvozni limun, koji je svaki jednak. Domaći se lako prepoznaje jer je različite veličine", istakla je jedna od prodavačica.

"Što se mene tiče, ja ovaj limun nosim kući, pravimo salatu, pijemo sok. Ja nemam straha", kazala je prodavačica sa druge tezge.

Nema razloga za strah, 0,02 miligrama imazalila je mala količina da u normalnoj konzumaciji ne može biti kancerogeno. Tako da se čitava priča oko kancerogenih limuna pretvorila u običnu limundu.

Marija Radulović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније