Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 11. 2014. 18:23   >>  05. 11. 2014. 08:59

CG KAO TRANZIT

Za 10 mjeseci skoro 1.000 Sirijaca tražilo azil

Najveći broj tražilaca azila u Crnoj Gori su lica koja dolaze iz Sirije, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Do 1. novembra, ukupan broj tražilaca azila iznosio je 1.527 lica, dok su samo iz Sirije bila 982 lica. Značajno je istaći da 90 odsto Sirijaca u Crnu Goru dolazi sa identifikacionim dokumentima (pasoš, lična karta, vozačka dozvola). Na drugom mjestu po broju zahtjeva za azil su lica iz Eritreje - ukupno u ovoj godini 259 lica. Najveći broj tražilaca azila, Crnu Goru doživljavaju samo kao zemlju tranzita u kojoj se ne zadržavaju duže od 3 do 5 dana.

Trenutnu situaciju, kako kažu iz Ministarstva, opisuje i činjenica da je juče ispred MUP-a bilo više od stotinu tražilaca azila, od kojih je zahtjev za azil podnijelo 52 lica.

Iz MUP-a napominju da lica koja dođu da traže azil u vrijeme kada Direkcija za azil ne radi, ili lica koja se ne procesuiraju u Direkciji zbog velikog broja zahtjeva, policijski službenici na prijavnici upisuju, na višejezičnom obavještenju upoznaju sa pravima i upućuju u Upravu za zbrinjavanje izbjeglica ili nakon 17 sati u Centar za tražioce azila u Spužu. Po ovom osnovu, juče su policijski službenici izdali više od pedeset obavještenja.

„Ističemo takođe da je samo u oktobru podnešeno 646 zahtjeva za dobijanje azila. Ipak, na osnovu dosadašnje evidencije, čini se da je broj tražioca azila smanjen u odnosu na prošlu godinu. Tokom 2013. godine podnijeto je 3.554 zahtjeva za azil, dok je od početka tekuće godine po istom osnovu podnešeno 1.527 zahtjeva. I dalje je prisutan trend da tražioci azila Crnu Goru doživljavaju samo kao zemlju tranzita u kojoj se ne zadržavaju duže od 3 do 5 dana, pa tako i ne dolaze na intervjue koji se zakazuju za 7 dana od dana podnošenje zahtjeva. Iz ovog razloga, Direkcija za azil u 99 odsto slučajeva donosi zaključke o obustavi postupka“, navodi se u saopštenju MUP-a.

U saopštenju se podsjeća da je MUP institucija nadležna, u konkretnom slučaju, za primanje zahtjeva tražilaca azila. Nadležni organ za zbrinjavanje tražilaca azila, shodno Zakonu o azilu, je Uprava za zbrinjavanje izbjeglica koja je organ u sastavu Ministarstva rada i socijalnog staranja, a Centar za tražioce azila je organizaciona jedinica ove Uprave.

Sa aspekta Zakona o azilu takođe je jasno da lice koje traži azil se prvo smjesti, higijenski i zdravstveno obradi, nakon čega bi u MUP moglo da podnese formalan zahtjev. Pojašnajvaju da prema članu 26 Zakona o azilu lice koje traži azil, nakon smještaja u Centar se fotografiše, uzimaju se otisci prstiju, potpis, a po potrebi i drugi podaci radi provjere ili utvrđivanja identiteta.

Iz MUP-a kao posebno važno navode to što je Ministarstvo zdravlja donijelo Stručno-metodološko uputstvo o zdravstvenim pregledima lica koja traže azil u Centru za tražioce azila, propisujući jasne medicinske procedure za osnovni zdravstveni pregled, kao i pregled u cilju otkrivanja zaraznih bolesti.

Obzirom da u Centru za tražioce azila postoji moderno opremljena ambulanta, kao i stručno medicinsko osoblje, pravni akt koji propisuje medicinske procedure – smatramo da su stvoreni i pravni i formalni uslovi da se prvi zdravstveni pregled obavlja u Centru za tražioce azila i da se tek nakon obavljenog zdravstvenog pregleda upute na dalje procedure u MUP, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo rada: Postupajući po direktivama EK, prethodnih dana dali smještaj i onima koji nisu imali isprave

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja naveli su da se u Centar za tražioce azila smještaju osobe koje dobiju identifikacionu ispravu koju izdaje MUP, Direktorat za upravne unutrašnje poslove-Direkcija za azil.

Tražioci azila koji se smještaju u Centar prolaze kontrolu  na zaraznu bolest ebolu, shodno uputstvima Instituta za javno zdravlje, kao i higijenski i zdravstveni pregled, pojašnjavaju iz ovog Ministarstva.

Ministarstvo rada i socijalnog stranja je, kako se kaže u saopštenju, spremno da odgovori i na povećani broj zahtjeva za smještaj azailanata, pa je tako i obezbijeđen alternativni smještaj proteklih dana, kada je došlo do povećanja broja tražioca azila.

Juče je smještaj u centru zatražilo 35 tražioca azila, a u toku današnjeg dana do, 16 sati, smješteno je 26 osoba, uglavnom iz Sirije, koje su zatražile smjestaj.

Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana nije bilo osoba koje su tražile smještaj u Centru, a da nijesu imala odgovarajuću ispravu MUP-a kojom se dokazuje status lica koja traže azil, tvrde iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

„I ako je isprava koju izdaje MUP neophodna za zmjestaj tražuioca azila, postupajući po dirktivama Evropske komisije, Centar za tražioce azila je proteklih dana pružao smještaj i onim tražiocima azila koji nijesu, iz tehničkih razloga, posjedovali ispravu, što ukazuje na to da Ministarstvo rada i socijalnog staranja sprovodi aktivnosti iz svoje nadležnosti u sistemu  azila“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Sviđa im se CG, ali nastavljaju put

Jedan od azilanata je kazao da dolazi iz ratom zahvaćenje Sirije i da ima 21 godinu. Drugi je izjavio da mu se sviđa Crna Gora.

"Narod je dobar, kao i policija. Hvala državi što nas je primila", rekao je.

Kazao je da će iz Crne Gore preći u Srbiju, a potom u Njemačku, ili možda u Holandiju.

Istakao je da je na svom putu ka Evropi bio suočen sa mnogim problemima.

"Imali smo problema tokom putovanja, uvijek su opasna, postoji mogućnost da neko strada. Dvije nedjelje smo proveli u džungli i na planinama", kazao je.

Dodao je da su tokom boravka u Crnoj Gori uvijek imali ljekarsku pomoć, ako im je bila potrebna.

"Ako imamo zdravstvenih problema, doktori nas pregledaju, što se toga tiče sve je u redu", istakao je azilant u potrazi za boljim životom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније