Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

31. 10. 2014. 14:21   >>  14:19 11

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Roditelji se stide LGBT djeteta

Crnoj Gori nedostaju servisi za podršku LGBT osobama i njihovim porodicama, saopšteno je danas na panel diskusiji Podrška-porodična vrijednost.

 

Program direktorica nevladine organizacije (NVO) Juventas, Jelena Dacić, podsjetila je na istraživanje te organizacije, koje je pokazalo da u Crnoj Gori dominira stav da bi se punoljetni građani osjećali promašenim, neuspješnim roditeljima ukoliko bi imali dijete koje ima homoseksulane sklonosti.

“Taj podatak je dobijen na reprezentatitvnom uzorku i 73 odsto ljudi, koji su odgovorili na taj način”, precizirala je ona.

Dacić je rekla da je istraživanje pokazalo da su slučajevi razičiti u Crnoj Gori, kada je u pitanju prihvatanje roditelja LGBT osoba, od odricanja do prihvatanja djece.

“Veoma je važno promišljati u društvenom kontekstu, koji je takav da se o seksulanosti ne promišlja od roditelja, a onda i ne razgovara sa djecom”, smatra ona.

Predsjednik Upravnog odbora Kvira Montenegro, Danijel Kalezić, rekao je da u Crnoj Gori, ljudi koji se deklarišu javno kao LGBT osobe, rijetko naiđu na pozitivne reakcije.

“U našem društvu iako budu prihvaćeni, svi ti problemi dolaze zbog straha roditelja od toga kako će okolina da reaguje zbog toga što nešto nijesu uradili dobro”, kazao je Kalezić, navodeći da on ima takvo iskustvo.

 On je rekao da je tokom odrastanja bio skriven i imao strah da se ne otkrije njegovo seksualna orjenatcija.

“Nisam pokazivao suprotno, ali sam krio. To je težak period u životu svake osobe koja to prolazi, posebno ukoliko tek sazrijeva, koja traži sebe", naveo je Kalezić.

On smatra da o tome treba glasno da se priča, kako bi se, kako je naveo, samo roditelji osvijestili da razgovaraju sa djecom o tome.

Kalezić je kazao da se deklarisao kao gej kada su počeli pristisci porodice o njegovom emotivnom statusu.

“Poslije svih pritisaka, prvo je počelo otvaranje prema prijateljima, i tu sam dobijao podršku. To me sve više ohrabrivalo, jer je taj strah da ćemo izgubiti porodicu i prijatelje, strah da ćemo ostati sami”, naveo je on.

Kalezić je rekao da je njegov proces »otvaranja« prema porodici trajao i da njegovo sređivanje odnosa sa porodicom još traje.

“Ono za čim žalim jeste što gubimo godine i prisni odnos, a izgubljeno vrijeme ne može da se povrati. Kad tad ću ja da budem prihvaćen u svakom smislu, a mi nikad nećemo moći da vratimo godine koje smo izgubili”, kazao je on.

Roditelj Eleonora Katić iz Hrvatske, čiji je najstariji sin gej, kazala je da joj je on to priznao kad je imao 13 godina.

“Bez obzira na činjenicu, što su mi najbolji prijatelji gej, moj sin kada mi je to priznao, je plakao", navela je ona.

Katić je kazala da je to prihvatila i da joj je najbitinije bilo da je srećan i da mu je omogućila sigurnost i podršku.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније