Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 10. 2014. 16:30   >>  16:28 1

ZVANIČNI PODACI

Više od trećine punoljetnih se kocka

Više od 50 odsto stanovnika u Crnoj Gori učestvuje u raznim igrama na sreću, dok se aktivno kocka od 35 do 40 odsto punjoljetnika, kazao je director Uprave za igre na sreću, Marko Ćulafić.

 

Igre na sreću, kako je dodao, treba tretirati kao osetljivu uslugu koja, iako su po nomenklaturi djelatnosti svrstana u djelatnost zabave i rekreacije, nosi određene rizike (patološko kockanje,problem zavisnosti) i zato igre na sreću ne mogu biti tretirane kao ostale uslužne djelatnosti,već kao vrlo specifične usluge koje treba dobro regulisati.

 Gotovo sedam miliona Evropljana se svakodnevno kocka na internetu, u nekim državama članicama EU stope zavisnosti dostižu dva odsto populacije.

“Računa se da patoloških zavisnika ima od 0,5 do jedan odsto punoljetne populacije, a tri puta više potencijalnih zavisnika. Kod nas se preko 50 odsto punoljetne populacije zabavlja raznim izazovima igračke industrije dok se aktivno kocka od 35 do 40 odsto punoljetne populacije”, kazao je Ćulafić agenciji Mina-biznis.

Prema njegovim riječima, ne postoje neka egzaktna i naučna istraživanja u tom pogledu, ali je više nego očigledno da je sa ekspanzijom igranja povećana i svijest o „adektivnoj“ prirodi igara na sreću i o ozbiljnim posljedicama na finansijskom, psihološkom i socijalnom nivou u društvu.

“Kompulzivno kockanje, kockanje maloljetnika i zaštita igrača podložnih zavisnosti jesu ozbiljna pitanja. Zato svi akteri igara na sreću (država, priređivači i igrači) treba da preuzmu svoj dio odgovornost i zajedno pronađu najbolja rješenja u cilju otklanjanja negativnih posledica i rizika koje igre na sreću potencijalno imaju”, zaključio je Ćulafić.

Očekuju 9 miliona eura prihoda 

Ćulafić je ocijenio da bi uvođenje on-lajn sistema nadzora u oblasti igara na sreću poboljšalo kontrolu i stvorilo bolje uslove za njihovo priređivanje.

Prema njegovim riječina, on-lajn sistem nadzora takođe bi smanjio sivu zonu u oblasti igara na sreću.

"Samo je novim zakonom moguće uspostaviti on-line kontrolu priređivača igara na sreću, iz razloga što važećim Zakonom nijesu obuhvaćeni svi segmenti igara na sreću i pitanje ko i kako će vršiti sertifikaciju opreme i softvera o tačnosti podataka”, rekao je Ćulafić agenciji Mina-business.

Uspostavljanje sistema on-line nadzora predviđeno je Predlogom izmjena i dopuna Zakona i igrama na sreću koji je u skupštinskoj proceduri.

On-line sistem kontrole priređivača igara na sreću biće povjeren Upravi za igre na sreću.

Prema njegovim riječima, tokom posljednjih godina zabilježena je ekspanzija igara na sreću, uvođenje novih vrsta igara, globalni kanali distribucije, davanjem visoko motivacionih dobitaka, povećanjem broja lokacija za priređivanje igara na sreću povećala se sve ukupna dostupnost igara.

“Stoga je evidentan i porast prihoda od igara na sreću, tako da će ove godine prihod od igara na sreću dostići cifru od osam do devet miliona eura”, saopštio je Ćulafić.

Ostvareni prihod od koncesionih naknada za priređivanje igara na sreću u prvih devet mjeseci, kako je dodao, iznosi oko 6,13 miliona eura, što je 55,8 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Od ukupnog prihoda od koncesija, na kladionice se odnosi 49 odsto, automate 23 odsto, terminale devet odsto, kazina 13 odsto, lutrije i internet kladionice po tri odsto, nagradne igre 0,4odsto i tombolu 0,2 odsto.

Prema podacima Uprave za igre na sreću na dan 24. oktobar kladioničke igre na sreću se priređuju u 498 objekata (kladionice) i na 108 terminala.

Igre na sreću na automatima se priređuju u 130 klubova na oko 1,44 hiljade automata i 103 ruleta sa 663 uplatna mjesta.

U Crnoj Gori četiri privredna društva priređuju igre u šest kazina, a tombola zatvorenog tipa se priređuje u deset objekata.

Od ukupnog broja objekata u kojima se priređuju kladioničke igre na sreću, samo je u Podgorici 190 kladionica, 23 terminala, 38 automat klubova (497 automata, 28 elektronskih ruleta sa 179 uplatnih mjesta).

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније