Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 10. 2014. 08:09 >> 08:10

CRNOGORAC ISTIČE

Fali ljekara za liječenje raka dojke

Svjetski dan borbe protiv raka dojke obilježen je juče u Crnoj Gori bez jasnih smjernica kako se treba boriti protiv te bolesti, od koje je 2013. oboljelo 314 žena.

Nacionalni program za zaštitu od raka dojke i dalje je u fazi pripreme u Ministartsvu zdravlja, iako je u odnosu na prije 20 godina, udvostručen broj osba koje boluju od te bolesti, saopšteno je na posljednjoj sjednici Odbora za zdravstvo, piše Dan.

Direktor Klinike za onkologiju u Kliničkom centru Crne Gore Nebojša Crnogorac upozorio je da je tumor dojke najčešći uzrok smrtnosti kod žena starosti od 40 do 50 godina.

Po njegovim riječima, nadležni su napravili grešku kupovinom jeftinih analognih mamografa koji nisu tehnički dobri.

„Iskreno govoreći, nemamo dovoljan broj ljekara koji bi se bavili dijagnostikom i liječenjem te opake bolesti“, kazao je Crnogorac i dodao da je obaveza države da pokrene akcije i reklame kako bi žene redovno dolazile na kontrolu.

On je kazao da se u Domu zdravlja u Danilovgradu već nekoliko godina sprovodi skrining projekat u borbi protiv raka dojke i da je to pravi primjer kako se treba ophoditi prema tom problemu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније