Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 10. 2014. 15:16 >> 16:23
9

VUJANOVIĆ I ĐUKANOVIĆ

"Pobjeda" temelj nacionalnog identiteta

Predsjednici države i Vlade, Filip Vujanović i Milo Đukanović čestitali su 70. Godišnjicu izlaženja dnevnog lista Pobjeda. Vujanović je naglasio važnost i ulogu ’’Pobjede’’u kreiranju medijske scene Crne Gore, kao i u sudjelovanju u dešavanjima u proteklih 70. godina.

’’Pobjeda’’ je u svojoj dugogodišnjoj istoriji bila sudionik, prenosilac i čuvar istorije Crne Gore. List osnovan, bitisao i opstao na antifašističkim i demokratskim temeljima Crne Gore, sačuvao je svoje početne korijene, a čuvajući identitet Crne Gore. Nastanak, prošlost i sadašnjost Crne Gore, njena demokratska snaga i vrijednost, obavezivali su medijske poslenike ’’Pobjede’’ da afirmišu osnovne vrijednosti Crne Gore i doprinose njenom razvoju i samostalnom putu“, naveo je Vujanović.

Predsjednik države je ubijeđen da će ’’Pobjeda’’ nastaviti da i dalje da doprinosi razvoju medijske scene Crne Gore, a ujedno kroz objektivno, pravovremeno, istinito informisanje doprinosi i njenom razvojnom putu.

„Država Crna Gora će kao i do sada afirmisati nezavisno novinarstvo i dalje se zalagati za razvoj slobodne demokratske misli“, zaključio je Vujanović u čestitki.

"Pobjeda" je prije sedam decenija nastala kao jedno od dostignuća crnogorskog antifašizma, temeljne vertikale državnog i nacionalnog identiteta i istorijskog trajanja Crne Gore. Bila je simbolički izraz tog podviga u borbi za nacionalno i socijalno oslobođenje, i za povratak njenog državnog imena kroz antifašističku revoluciju", navodi se u čestitki predsjednika Vlade upućenoj u četvrtak odgovornoj urednici Vesni Šofranac i stečajnom upravniku Mladenu Markoviću povodom 70. godišnjice izlaska prvog broja "Pobjede".

Predsjednik Vlade navodi u čestitki da je "Pobjeda", pouzdani hroničar, svjedok i akter novije crnogorske istorije u svim državnim aranžmanima i društvenim previranjima, do obnove državnosti na demokratskom referendumu prije osam godina, do današnjih dana.

On kaže i da je Pobjeda "bila uvijek novinarska radionica, rasadnik kadrova koji su preuzimali i najodgovornije društvene i državne dužnosti u Crnoj Gori i u jugoslovenskoj federaciji".

"Ona je informativno i kulturno ogledalo savremenog crnogorskog društva sa svim njegovim vrlinama i manama, u svim razvojnim fazama, pravi izraz naših klonuća i uspjeha. Od prvog dana je dijelila sudbinu čitalaca i države kao medijski lakmus političkih, ekonomskih, kulturnih i ukupnih kretanja, što potvrđuje i današnja situacija nakon godina razorne finansijske i ekonomske krize u Evropi i u svijetu, koja nije mimoišla ni Crnu Goru", navodi se u čestitki.

Premijer Milo Đukanović navodi u čestitki da će Vlada "kroz državni odnos prema ovoj nacionalnoj instituciji, nastojati da pomogne u stvaranju uslova za njeno održanje i osavremenjavanje kao novina sa visoko profesionalnim standardima, u najboljem interesu demokratizacije i ukupnog razvoja društva, kroz proces osvajanja modernih evropskih vrijednosti na putu integracije Crne Gore u EU i NATO".

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније