Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 10. 2014. 18:34   >>  18:32

COK, VCG I OPŠTINA TIVAT

Plan - Olimpijski centar u Lepetanima

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, admiral Dragan Samardžić, danas su koji su sa čelnicima opštine Tivat razgovarali o realizaciji projekta izgradnje mini olimpijskog centra u Lepetanima, na lokalitetu bivše kasarne.

Posjeta je organizovana na osnovu inicijative za posljednje sjednice COK-a na kojoj su predsjednik Dušan Simonović i načelnik generalštaba Vojske CG, Dragan Samardžić zaduženi da sa rukovodstvom Opštine Tivat obave razgovore na temu realizacije projekta izgradnje olimpijskog centra u Lepetanima.

Interes COK-a je da na tom prostoru razvija sport, odnosno sportski turizam, kazao je Simonović, istakavši da bi crnogorskim sportistima služio i za pripreme. Na inicijativu COK-a o toj ideji će se uskoro izjasniti i Vlada, kazao je Simonović, istakavši da se sa idejom izgradnje mini olimpijskog centra krenulo i u Kolašinu, a sve u cilju organizacije igara malih zemalja 2019.godine.

„Ambicija, ali dosta oprezna s obzirom na veličinu projekta, je da dio tog prostora koristimo već za te igre", naveo je Simonović, istakavši da je teško očekivati da se svi sadržaji u sportskom naselju mogu završiti do 2019.godine.

„Mogućnosti za realizaciju kompletnog posla do tada završe su male, ali tražimo partnera za zajedničku realizaciju", objasnio je Simonović.

On je kazao da bi najbolje rješenje bilo da se taj projekat realizuje u partnerskom odnosu sa Opštinom o čemu će se razgovarati u narednom periodu, odnosno donijeti odluke na lokalnom parlementu u smislu namjene i planske razrade tog prostora. Nakon toga uslijediće predlog lokalnoj, a možda i Skupštini Crne Gore, održivog modela realizacije tih ideja.

Na lokalitetu bivše kasarne u Lepetanima planirana je gradnja fudbalskog stadiona, atletska i trim staza, višenamjenska sportska sala, prostor za borilačke sportove, kuglana, hala za boćanje, hotel, parking prostor i svi neophodni sadržaji za takav jedan centar, kazao je Simonović.

U cilju valorizacije lokacije bivše kasarne u Lepetanima, Opština je pristupila izradi urbanističkog prostora „Kasarna – Lepetane". Ukoliko parlament usvoji taj urbanistički projekat, Opština podržava da se na tom prostoru grade sportski sadržaji, kazao je predsjednik Ivan Novosel, navodeći da je idejno rješenje još u fazi izrade.

„Cilj je da se taj prostor privede namjeni, odnosno izgradi olimpijsko selo što je ranije i definisano u dogovoru sa Vladom Crne Gore, Vojskom CG, Ministarstvom odbrane i COK-om. Pošto Vojska nema potrebu za daljom valorizacijom tog prostora, mi smo našli za shodno da ga valorizujemo na način da projektujemo sportske sadržaje", objasnio je predsjednik tivatske opštine, naglasivši da se u narednim fazama podrazumijeva razrada urbanističkog projekta o kome će se organizovati i javna rasprava. 

Modaliteti realizacije projekta su drugi dio priče i o tome će se razgovarati u narednom periodu, a opština Tivat će, ne samo kroz plansku dokumentaciju nego i kroz komunalije i neke druge vidove, naći svoj ineters u tom projektu. To je ozbiljan projekat koji zahtijeva i vrijeme i ozbiljna finansijska sredstva, pa u njegovu realizaciju treba uključiti više subjekata, jer opština nema finansijski kapacitet da isfinansira takav jedan projekat. Uslijediće traženje strateškog partnera ili nekog drugog modela za valorizaciju tog prostora, istakao je Novosel.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније