Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 10. 2014. 17:42   >>  17:42 4

NUMANOVIĆ - SENTIĆ

CG iskreni prijatelj Kosova

Crna Gora nema otvorenih pitanja ni sa jednom državom što je od presudnog značaja za stabilnost regiona, ocijenio je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović tokom razgovora sa Srđanom Sentićem, novoimenovanim diplomatom u Ambasadi Kosova u Crnoj Gori. Sentić je saopštio da u našoj državi Kosovo nalazi strateškog partnera i iskrenog prijatelja.

Sentić je nedavno počeo aktivnosti u Crnoj Gori, a do skoro je bio angažovan na mjestu zamjenika Ambasadora Kosova u Briselu.

Numanović je zadovoljan što je postignuta obostrana politička saglasnost da se promjenom Ustava Republike Kosovo crnogorska manjina ustavno i pozicionira na Kosovu.

Numanović je upoznao predstavnika Ambasade Kosova sa aktivnostima koje Ministarstvo za ljudska i manjinska prava aktivno sprovodi u oblasti zaštite i unapređenja prava i sloboda svojih građana.

„Manjinski narodi su od obnove nezavisnosti Crne Gore, kao i u periodu prije osamostaljivanja značajna podrška državi Crnoj Gori. Pripadnici manjinskih naroda u našoj zemlji nemaju potrebe za novim vidovima integracija u crnogorsko društvo jer su oni tu oduvijek kao sastavni dio društva. Njihova su prava zaštićena ustavno, zakonodavno i institucionalno i u pogledu poštovanja tih prava Crna Gora jeste lider u region”, kazao je Numanović.

Zastupljenost pripadnika manjinskih naroda u državnim organima i lokalnim samoupravama je sa tendencijom porasta i sa ovim primjerom dobre prakse Crna Gora će nastaviti i u budućem periodu.

“Država Crna Gora nema otvorenih pitanja ni sa jednom državom što je od presudnog značaja za stabilnost regiona.
Iskazano je zadovoljstvo što je postignuta obostrana politička saglasnost da se promjenom Ustava Kosova crnogorska manjina ustavno i pozicionira na Kosovu”, poručio je ministar.

Predstavnik Ambasade Kosova kazao je da je naša država odličan primjer kojim putem rješavati veliki broj pitanja trenutno aktuelnih na Kosovu.

“Svojim primjerom integracije Roma, promovisanja značaja obrazovanja, regulisanja pravnog statusa i rješavanja stambenog pitanja, zatim poštovanja i unapređivanja prava manjinskih naroda, rješavanja tekućih pitanja na putu evropskih integracija i pristupanja NATO Alijansi”, kazao je Sentić.

On Crnu Goru vidi kao odličan model uređenja ovih pitanja.

Sentić kaže da je Crna Gora pokretač inicijativa kroz regionalnu prizmu i da u našoj državi Republika Kosovo nalazi strateškog partnera i iskrenog prijatelja.

“Iskazano je zadovoljstvo što je postignuta obostrana politička saglasnost da se promjenom Ustava Kosova crnogorska manjina ustavno i pozicionira na Kosovu”, saopšteno je iz ministarstva.

Numanović je izjavio da je Crna Gora stabilizirajući faktor u regionu i da je njen pristup rješavanju svih relevantnih pitanja dijalog, jer se samo kroz zajednički pristup otvorenim pitanjima ona mogu kvalitetno i riješiti.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније