Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Antena M

20. 10. 2014. 18:15   >>  19:09

TREĆE SUĐENJE

Odbrana traži ukidanje pritvora D. Maniću

Novo, treće suđenje Podgoričaninu Damiru Mandiću, optuženom da je u saučesništvu sa NN osobama 27. maja 2004. ubio suvlasnika „Dana“ Duška Jovanovića počelo je danas u Apelacionom sudu.

Na današnjoj sjednici razmatrane su žalbe branilaca na trenutno važeću presudu koju je izrekao bivši sudija Višeg suda Lazar Aković koji je Mandiću izrekao kaznu zatvora od trideset godina.

Advokat Velibor Marković je, u ime Mandićevog tima odbrane, na sjednici predložio da Apelacioni sud ukine prvostepenu osuđujuću presudu Višeg suda iz aprlia 2009. 

Marković je kazao da su pred prvostepenim sudom učinjene bitne povrede postupka, te da zato nema mogućnosti da pretres bude otvoren pred Apelacionim sudom. 

Marković smatra da je vraćanje predmeta prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, stoga, jedino moguće rješenje, jer je na taj način moguće ispraviti greške u postupku.

"Nema pravo Apelacioni sud da otvara glavni pretres i sam rješava stvar zbog toga što su pred nižestepenim sudovima počinjene povrede postupka na koje je ukazao Ustavni sud", kazao je Marković. 

Odbrana traži i da Mandiću bude ukinut pritvor jer je, kažu, presedan da skoro devet godina neko provede u pritvoru bez ikakve konačne odluke o tome da li je kriv. Nije time samo prekršena prezumpcija nevinosti, već i pravo na razumno suđenje, smatra Marković.

"Ukidanjem prvostepene presude, Apelacioni sud je dužan ex officio da donese odluku o pritvoru jer je to eksplicitna zakonska odredba. Onda će da se desi jedan pravni apsurd, da se lice prema kojem postoji prezumpcija nevinosti, nalazi u pritvoru skoro punih 9 godina".

Advokat Branislav Tapušković kazao je pred sudom da predmet mora da bude vraćen prvostepenom sudu da ne bi ponovo bilo, kako je neveo, nepravično suđenje, jer Apelacioni sud ima samo dokaze koji mogu da dovedu do osnovane sumnje da je optuženi počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Osim toga, pitanje je da li će suđenje biti pravično, jer sada postoje dvije vrste pritisaka, smatra Tapušković.

"Javno mjenje ima pravo da ima svoje mišljenje, pogotovo ovo javno mjenje, ali se u ovim odlukama koje se tiču pritvora sada govori i o pritisku spoljnog, međunarodnog faktora. To ne smije da bude prisutno u sudovima kada se bude odlučivalo ni na koji način".

Tapušković kaže da se i dalje pominje kazna od 30 godina. Napominje da sud prvo treba da provjeri da li uopšte ima dokaza da je optuženi zaista počinio krivično djelo, a kada i ako to utvrdi, 30 godina zatvora više nije mogućnost.

"Po njega nijedna odluka sada ne može biti gora od one koju je već dobio pravosnažnom presudom, to znači 18 godina", kaže Tapušković.

U obraćanju sudu Damir Manić je kazao da bi svjedočenje vještaka iz Visbadena mnogo pomoglo da se utvrde činjenice. Dodao je da je uvjeren da će se tim putem utvrditi ko je i kako dostavljao dokaze.

Odbrana je podsjetila da je po ocjeni Ustavnog suda nalaz vještačenja iz Visbadena veoma bitan za ovaj slučaj, ali da je prvostepeni, Viši sud u Podgorici, odbio prijedlog odbrane da se neposredno ili preko video linka sasluša vještak. 

"Vjerujem da će u ponovljenom postupku, dolaskom vještaka iz Visbadena biti potpuno rasvijetljena ova krivično-pravna stvar i da će tim dokazima koji budu konačno izvedeni nakon evo skoro 10 godina, Damir Mandić biti oslobođen", kazao je advokat Branko Anđelić.

Današnjoj sjednici, u ime tužilaštva, prisustvovao je zamjenik vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković koji nije želio da daje izjave, a pred sudom je saopštio da tužilaštvo u potpunosti ostaje pri ranije saopštenom stavu.

Podsjetimo, prvom presudom, 27. decembra 2006. Damir Madić oslobođen je krivice, ali je ta presuda oborena, pa se Mandić dvije i po godine kasnije opet našao u Spužu.

Aprila 2009. novom presudom osuđen za saučesništvo i dobio 30 godina zatvora. Apelacioni sud tu presudu je smanjio na 18 godina.

Krajem jula, Ustavni sud ukinuo je presude Vrhovnog i Apelacionog suda zbog povrede prava na pravično suđenje i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i predmet vratio na ponovni postupak i odlučivanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније