Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 10. 2014. 15:15 >> 15:13

NEZADOVOLJNI ČLANOVI

"Cilj je da se spasi SSCG"

Članovi 14 granskih sindikata i sedam opštinskih povjereništava Saveza sindikata (SSCG), koji su pokrenuli inicijativu za opoziv generalnog sekretara Marka Nikčevića predstavljaju, kako su saopštili, preko 90 odsto članstva i cilj im je da spasu tu radničku asocijaciju.

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa, Duško Zarubica kazao je da se nijesu sastali da prave reforme radi reformi.

“Organizovali smo se da spasimo Savez, odnosno radničku asocijaciju jer je u ovim vremenima jedino sindikat još ostao radnicima kako bi ih štitio”, rekao je Zarubica na konferenciji za novinare.

On je kazao da će uraditi sve da SSCG ima onu pravu funkciju koja mu pripada.

“Bivše rukovodstvo SSCG postavlja pitanje da li smo legalni i legitimni i pozivaju se na mišljenje Statutarne komisije. Samo pitam da li su to ona tri različita mišljenja za 15 dana po istom pitanju? U njima se nigdje ne kaže da su nelegalne ili nelegitimne odluke koje smo donosili”, objasnio je Zarubica.

Prema njegovim riječima, revizorskim izvještajem o poslovanju Saveza maše se demagoški i tako zabavlja javnost.

“Pominju se nekakve privilegije granskih sindikata. Javno pozivam da kažu koje sam to privilegije imao od SSCG. Tvrdim da ni ja kao predsjednik ni naš sindikat nijednog eura nije dobio od SSCG, a među najvećim smo sindikatima i parcipiramo sa najvećom članarinom prema SSCG”, kazao je Zarubica.

On je dodao da taj izvještaj revizora nijesu dobili na uvid.

Predsjednik Opštinskog povjereništva Budve, Radomir Milić, kojeg su predstavnici 13 grana i četiri povjereništva izabrali za vršioca dužnosti generalnog sekretara, kazao je da radi istinitosti želi da saopšti podatke o brojnosti članova granskih sindikata koje, kako je kazao, dojučerašnji sekretar naziva grupom građana.

“Prema evidenciji broj članova sindikata iznosi 33,68 hiljada. Od toga 30,45 hiljada članova broje 14 granskih sindikata koji su pokrenuli inicijativu za opoziv Marka Nikčevića, što čini preko 90 odsto članstva, dok ostali dio od 3,23 hiljade, manje od deset odsto članova, navodno treba da održi takozvanu konstitutivnu sjednicu skupštine”, precizirao je Milić.

On je pitao da li je snaga sindikata u brojnosti ili slijepoj odanosti.

“Složićemo se da je snaga sindikata u brojnosti”, dodao je Milić.

On je podsjetio da nezadovoljstvo članova sindikata u Crnoj Gori datira od prije nekoliko godina, ali je kulminiralo u maju kada se krenulo sa inicijativom da se formira radnička partija i samim tim uvede politika u sindikalizam.

“Citiraću tadašnju izjavu dosadašnjeg generalnog sekretara Marka Nikčevića da će 'SSCG pokrenuti inicijativu za formiranje radničke partije, koja bi zastupala interese radnika'”, rekao je Milić.

Prema njegovim riječima, poznato je da kada se neko kao Nikčević, suočava sa zloupotrebom službenog položaja tako što posegne za nenamjenskim trošenjem novca i ispravlja javne isprave neovlašćeno, onda poteže tužbe zbog neplaćene članarine i prijavama po nalazu revizora za NN izvršioca a tokom godine na mjestu generalnog sekretara SSCG - ni riječi.

Predsjednik Sindikata trgovine, Sonja Knežević kazala je da je taj granski sindikat 20 i kusur godina imao račun na SSCG koji je najmanje trošio.

“Želim da poručim članstvu da mi ne istupamo iz SSCG i da nijesmo krenuli da rušimo Sindikat. Mi smo ti koji želimo da se uvedu pravila i poštuju akti koje donosimo na našim organima”, rekla je Knežević.

Ona je dodala da će SSCG postojati i da nije počeo sa Markom Nikčevićem.

Na Skupštini Saveza prošle sedmice izglasano je nepovjerenje generalnom sekretaru te radničke asocijacije, Marku Nikčeviću. Inicijativu za njegovu smjenu podnijeli su predstavnici 13 grana i četiri povjereništva zbog, između ostalog, navodne zloupotrebe službenog položaja, jer je, kako su naveli, mijenjao statut mimo znanja Skupštine kao i zbog nenamjenskog trošenja novca iz Fonda solidarnosti.

Iz SSCG su reagovali i rekli da u Savezu ima dovoljno ozbiljnih i odgovornih ljudi koji imaju snage i hrabrosti da se pozabave zaštitom i poboljšanjem prava onih koje predstavljaju i koji su ih birali. U SSCG smatraju da je članstvo zbunjeno nastupima grupe nezadovoljnih funkcionera, koji na nezadovoljstvo imaju pravo i to im niko ne spori. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније