Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 10. 2014. 19:53 >> 14:35
6

BEKIR MAKIĆ PORUČIO

Podjela IZ bila bi najgora za muslimane

Bekir Makić, pokretač inicijative za ujedinjenje Islamske zajednice u Srbiji i predsjednik Udruženja ulema Islamske zajednice, profesor na Univerzitetu i medresi, kaže za Televiziju Crne Gore da se divi Islamskoj zajednici Crne Gore zbog toga što je imala mudrosti i snage da sačuva jedinstvo.

Vjeruje da muftija sandžački Muamer Zukorlić nema kapaciteta da probleme iz Srbije izveze u Crnu Goru.

Pripadnici islamske vjeroispovijesti u Srbiji formalno djeluju kroz dvije zvanične zajednice, islamsku zajednicu Srbije na čijem čelu je Adem Zilkić i islmasku zajednicu u Srbiji koju predvodi Muamer Zukorlić.

Profesor Bekir Makić jedan je od inicijatora ideje o njihovom ujedinjenju koja je za sad u povoju, jer nepomirljive su razlike po srijedi.

Nekada jedan od najuticajnijih profesora na Zukorlićevom Univerzitetu i medresi, direktor Ureda za hadž i ugledni intelektualac Novog Pazara, odavno više nije u ljubavi sa muftijom. Upravo Zukorlića smatra najodgovornijim za aktuelne podjele.

Iako strahuje da bi problemi mogli da se preliju sa druge strane granice, vjeruje da do toga ipak neće doći.

“Vjerujem da nemaju kapaciteta da prave problem, da izvoze krizu odavde u Crnu Goru. Ne dao Bog da uspiju u tome da podijele Islamsku zajednicu Crne Gore, to bi bilo najgore za vjernike muslimane u Crnoj Gori pa čak i za sve one izvan Crne Gore“, smatra Makić.

Divi se muslimanima u Crnoj Gori zbog toga što su uspjeli da sačuvaju ono što je najvažnije - jedinstvo. "Za muslimane najbolje je njihovo jedinstvo. Ko će ih predvoditi čak nije ni bitno. U islamu pravedan vladar, čak iako nije musliman bolji je od nepravednog muslimana. Rifat Fejzić ima oko sebe dobru ekipu mladih i zrelih momaka“, saopštio je Makić.

 

 Vesna Terić, Televizija Crne Gore

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније