Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 10. 2014. 08:25   >>  08:23 4

IZMJENE ZAKONA

Zimske gume samo po snijegu i ledu

Građani Crne Gore ubuduće neće obavezno morati da koriste na kolima zimske gume od 15. novembra do kraja marta, predviđeno je izmjenama Zakona o bezbjednosti u saobraćaju, koje priprema Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

 

Suština izmjena koje su sada u formi nacrta, koji bi na Vladi trebalo da se nađe do kraja mjeseca, je da će zimske gume biti obavezne samo u određenim vremenskim prilikama, kada je hladno i kada na putu ima snijega i leda.

“Ministarstvo je uvažilo sugestije vještaka saobraćajne struke koji smatraju da je kontraproduktivno korišćenje zimskih guma kada je temperatura vazduha iznad sedam stepeni Celzijusa. Samim tim, čini se spornim i određivanje fiksnog datuma korišćenja zimske opreme, bez obzira na meteorološke uslove u Crnoj Gori“, kazali sui z MUP-a za Vijesti.

Da bi se znalo kad su zimske obavezne u Zakonu će biti definisano šta su zimski uslovi na putu.

“Odnosno da je zimska oprema potrebna samo onda kada je put prekriven snijegom, ledom ili poledicom. Sa druge strane, MUP smatra da bi organ nadležan za poslove saobraćaja trebalo posebnim aktom da odredi koji su to putevi, odnosno djelovi puta, na kojima je zbog vremenskih ili nekih drugih uslova potrebno korišćenje zimske opreme. Ovakvo rješenje postoji i u zakonu Republike Hrvatske, i po mišljenju eksperta koji je učestvovao u izradi predloga zakona, pokazalo se vrlo efikasnim“, kazali sui z tog resora.

Prošle zime, koja je praktično bila bez snijega, zbog neposjedovanja i nekorišćenje zimske opreme, prema podacima MUP-a, kažnjeno gotovo 800 vozača, i u državnu kasu je uplaćeno gotovo 50 hiljada eura.

Osim izmjena u dijelu koji se odnosi na zimsku opremu biće izmjena ZOBS-a i u dijelu kaznene odredbe pa će kazne za neke prekršaje biti drastično smanjene, neke i tri puta.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније