Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 09. 2014. 18:27 >> 18:26

I NAŠI MLADI U SEULU

Mladi neophodni za mir u svijetu

Članovi NVO Mladiinfo Montenegro učestvovali su na Mirovnom samitu u Seulu, u Južnoj Koreji. Svjetski savez religija za mir na čelu sa Man Hi Li-jem, predsjednikom mirovne organizacije HWPL organizovao je trodnevni događaj sa ciljem da na jednom mjestu okupi državne zvaničnike, vjerske lidere i omladinske organizacije iz cijelog svijeta i uputi apele za mir.

"Naša organizacija, na poziv IPYG (International Peace Youth Group) omladinske grupe iz Seula učestvovala je na samitu koji je okupio preko 2000 učesnika, među kojima najviše mladih i organizacija koje se bave mladima, ali i političara i religijskih vođa. Prvi dan obilježen je svečanim otvaranjem na prepunom Olimpijskom stadionu kojem je prisustvovalo preko 100 hiljada ljudi. Dvadesetak vjerskih i političkih lidera iz cijelog svijeta održalo je motivacione govore, a sam događaj završen je spektakularnim vatrometom", saopštili sui z NVO Mladiinfo Montenegro.

Kako dodaju, ideju o miru u svijetu i toleranciju među religijama svojim prisustvom su podržali i bivši predsjednici susjednih država Stjepan Mesić i Haris Silajdžić koji su, zajedno sa ostalim političarima, istakli da su upravo takvi skupovi odlična ideja i da bi Ujedinjene nacije trebalo reformisati sa ciljem da djeluju preventivno kako bi se sukobi i konflikti izbjegli.

Prisutnima se putem video bima obratio i Zoran Živković, bivši premijer Republike Srbije koji je takođe dao podršku ideji mira u svijetu. Drugog dana samita učesnici su potpisali apele za mir, a trećeg dana je organizovana šetnja za mir u Olimpijskom selu kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi.

"S obzirom na to da se naša organizacija bavi edukacijom mladih i njihovim aktivnim učešćem u društvu, ovo je bio odličan povod da vidimo kako omladinski aktivizam i volonterizam funkcionišu u azijskim zemljama. Organizovanost i disciplina tamošnjih organizacija i svijest o volonterizmu je na najvišem nivou i naša želja je da nešto tako prenesemo na našu omladinu. Samo otvaranje na Olimpijskom stadionu okupilo je na desetine hiljada mladih koju su nam rekli da im je čast da volontiraju i budu dio tako velikog dogadjaja. Svjesni smo da je naš mentalitet drugačiji, ali nećemo odustati od namjere da promijenimo uglavnom negativno mišljenje mladih u Crnoj Gori o volontiranju", rekla je predsjednica organizacije Milica Žugić.

Ona je dodala da su mladi nosioci promjena širom svijeta i da upravo oni treba aktivno da se uključe u rješavanje konflikata, uspostavljanje i očuvanje mira. Prema njenim riječima, učešće na samitu otvorilo im je nove vidike, upoznali su se sa Korejskom kulturom, običajima i načinom života koji se razlikuju od onog na evropskom kontinentu i uspostavili nova partnerstva.

Učesnici samita poslali su poruku mladima širom planete da daju svoj aktivni doprinos dobrobiti društva, a političarima da prekinu rat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније