Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 09. 2014. 17:39   >>  17:38

UMHCG POZDRVALJA ODLUKU

Studenti s invaliditetom oslobođeni školarine

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore pozdravilo je Odluku Upravnog Odbora Univerziteta Crne Gore (UO UCG) o oslobađanju studenata s invaliditetom od plaćanja školarine za studijsku 2014/2015 godinu.

Upravni odbor Univerziteta je na danas održanoj sjednici donio takvu odluku. Udruženje mladih sa hendikepom podsjeća da je UCG, na njihovu inicijativu prethodne tri godine donosio ovakvu odluku. 

"Oslobađanje studenata s invaliditetom od plaćanja školarine znači kompezaciju za neravnopravan položaj osoba s invaliditetom u obrazovanju i jak podsticaj da se ravnopravan položaj ili makar izjednačene startne pozicije dostignu. Vrlo je važno u vremenu kada je većina fakulteta arhitektonski nepristupačna, kada nema dostupne literature, servisa podrške, asistivnih i drugih pomagala, studente osloboditi od školarine kako bi tim iznosom uspjeli pokriti osnovne troškove života, kao što je personalna asistencija, prevoz i slično, a što im nije omogućeno redovnim sistemom socijalne zaštite niti obrazovanja", navodi se u saopštenju Udruženja.

Navode da je "najlakše" studente osloboditi od školarine i smatrati da je time sve učinjeno.

"Institucije visokog obrazovanja, a posebno nadležna ministarstva i Vlada moraju shvatiti da su njihove obaveze mnogo veće. UMHCG se svake godine suočava sa sve većim problemima kako bi pružilo podršku svim studentima s invaliditetom, ali naše nadležnosti nam ne dozvoljavaju da riješimo sve njihove zahtjeve, kao što nam ni način finansiranja zasnovan isključivo na projektima ne omogućava da im kontinuirano pružamo servise podrške. Sa druge strane očekivanja studenata s invaliditetom su sve veća, jer im jedino preostaje nada i očekivanje "spasa" u UMHCG-u", navodi se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније