Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

30. 09. 2014. 13:59 >> 14:00

POČEO "PJEŠAK"

"Poštujte saobraćajne propise"

U Podgorici je danas počela akcija Pješak, čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti poštovanja saobraćajnih propisa prilikom prelaska pješačkih prelaza, a podijeljene su brošure na više lokacija u centru grada.

Službenica saobraćajne policije Marijana Bulatović kazala je da je akcija organizovana uoči Dana unutrašnjih poslova, a da se prvenstvo odnosi na najmlađu populaciju, budući da su najranjivija kategorija učesnika u saobraćaju.

„Zato se ovom brošurom savjetuje da isključivo koriste pješačke prelaze, da poštuju saobraćajnu signalizaciju i da pri prelasku puteva ne koriste mobilne telefone, slušalice i handsfree uređaje“, rekla je Bulatović novinarima povodom početka akcije.

Prema njenim riječima, korišćenje mobilnih, slušalica i handsfree uređaja smanjuje percepciju, moć zapažanja pješaka, koji u tom slučaju ne obraćaju pažnju na vozila, čime ugoržavaju svoju bezbjednost u saobraćaju.

„Kršenje propisa iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja predviđa visoke novčane kazne od 60 i 70 eura“, kazala je Bulatović.

Ona je najavila da će njene kolege, iz saobraćajne policije, narednih dana organizovati školski čas pod nazivom Prvi čas bezbjednosti u saobraćaju u više osnovnih škola, koji će biti namijenjen đacima prvacima.

„Na ovaj način smatramo da ćemo edukovati mališane da budu samostalni od kuće do škole i da na bezbjedan način pređu put“, navela je Bulatović.

Đaci će, kako je objasnila, na tim časovima saznati nešto više o bezbjednosti u saobraćaju i imaće priliku da se upoznaju sa policijskim patronim vozilima, motociklima i opremom koji policajci koriste.

„Apelujem i na vozače da smanje brzinu kretanja u blizini škola, da obrate pažnju na pješake i na taj način povećaju bezbjednost učesnika u saobraćaju“, poručila je Bulatović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније