Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 09. 2014. 21:58 >> 22:00

NOVA GODINA

Jevreji slave Roš hašanu

Jevreji slave Novu godinu Roš Hašana koja se, prema vjerovanju, obilježava na šesti dan stvaranja svijeta. Traje dva dana i obilježava početak desetodnevnog perioda molitve koji se naziva deset dana kajanja, koje kulminira postom na Jom kipur - Dan pomirenja, najvažniji i najtužniji dan jevrejskog kalendara, kada se Jevreji prisjećaju svojih pokojnika.

Roš Hašana je vrijeme suđenja za učinjeno tokom godine koja je prošla, i dan Božje odluke o životu ljudi tokom sljedeće godine.

Bog, sudija ljudskih života otvara na novogodišnji dan tri knjige: jednu za posve pravedne, jednu za posve zle i jednu za one koji su istovremeno dobri i zli, poput većine ljudi. Zato se praznik čestita “Lešana tova tikatevi”! Budi upisan za dobru godinu!  

U Bibliji je ovaj dan označen kao dan okupljanja i duvanja u trube, a slavljenje ovog praznika kao početka Nove godine ima porijeklo u Talmudu jer je tamo ovaj dan smatran za praznik rađanja svijeta.

Za razliku od običaja drugih naroda, kod Jevreja se ovaj praznik obilježava ozbiljno, uz prisjećanje na grijehe i pokajanje. Duva se u šofar (ovnov rog) čiji zvuci, koji podsećaju na plač, treba da pozovu na pokajanje. 

Duvanje u šofar označava i jedinstvo jevrejskog naroda.

Tokom prvog dana ovog praznika, vjernici odlaze na rijeku gdje ima ribe. Govore se molitve, a u vodu se bacaju mrve hljeba što simboliše odbacivanje grijeha.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније