Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 09. 2014. 16:26 >> 16:25

U POSLJEDNJE 3 GODINE

U medijima bez posla ostalo 500 osoba

U crnogorskim medijima, u posljednje tri godine, bez posla je ostalo oko 500 zaposlenih, a u stečaj su otišle dvije televizije i jedan dnevni list, saopšteno je danas iz Sindikata medija.

Sindikalci su, u otvorenom pismu upućenom predsjednicima države, Vlade i Skupštine, upozorili da je, zbog ekonomskog i političkog ambineta poslovanje medija sve teće, a broj onih koji gube radna mjesta svakim danom sve veći.

„Takođe, u ne malom broju lokalnih i nacionalnih medija zaposleni mjesecima ne primaju zarade, dok su u pojedinima najavljena otpuštanja radnika i smanjenja zarada“, navodi se u pismu i dodaje da u Sidnikatu medija strahuju da to nije kraj mukama ovdašnjih medija.

„I da će, ukoliko se nastavi ovakva situacija, gdje Vlada ne samo da nema sluha za podsticaj medijskog pluralizma i sloboda, nego nerijetko nezakonito ili neprincipijelno utiče na medijsko tržište, mnogim lokalnim i nacionalnim medijima prijetiti, u krajnjem, i gašenje. To će ne samo uticati na kvalitet informisanja crnogorskih građana, nego i na ekonomsku i socijalnu situaciju u državi, pa i na imidž crnogorske Vlade“, navode iz sindikata.

Smatraju da medijska djelatnost treba da ima makar isti tretman kao metalska, građevinska, turistička ili nautička industrija koje su proteklih godina pomagane sa milionima eura iz državnog budžeta, a koje su podsticane različitim mjerama, smanjenjem poreza i drugih dažbina.

„Zato tražimo da Vlada hitno razmotri mjere kojima može pomoći medijska djelatnost, kao što je ukidanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) od 7 odsto na štampu i knjige. Takve mjere već su preduzele brojne evropske zemlje poput Belgije, Danske, Velike Britanije. U drugim evropskim zemljama, poput Francuske, taj porez je simboličan i iznosi tek jedan ili dva odsto“, kaže se u pismu.

Sindikat medija pozvao je Vladu da, u komunikaciji sa Agencijom za elektronske medije, dodatno smanji iznos naknada za frekvencije elektronskim medijima.

Navode da su ove naknade posljednjih godina nekoliko puta smanjivane, ali, kako se navodi, one i dalje predstavljaju veliki teret za te medije, zbog čega je prošle godine čak i isključeno sa predajnika nekoliko radijskih i televizijskih stanica.

„Mediji su prinuđeni da plaćaju ove naknade i druge dažbine, što se u kranjem preslikava na zaposlene i njihov status. Jedan od načina da se te dažbine smanje, a koji svakako treba razmotriti, je i mogućnost koja je nekada postajala da se ti iznosi i naknade mogu platiti emitovanjem društveno korisnih programa, spotova i reklama“, navodi se u otvorenom pismu vrhu državne vlasti.

Sindikat medija traži da se, kako navode, prekine sa dosadašnjom opasnom praksom Vlade i državnih institucija da samo pojedine medije favorizuje kroz poslove reklamiranja i zakupa medijskog prostora.

„Tražićemo da se u ovu akciju uključe i udruženja poslodavaca, opštine vlasnice lokalnih medija, Evropska komisija i predstavnici ambasada. Smatramo da bi građane ali i državni budžet mnogo više koštala nova gašenja medija i zatvaranja nekoliko desetina ili stotina radnih mjesta, nego što bi državne finansije koštale ove mjere“, navodi se u pismu koje potpisuje predsjednica Sindikata medija Marijana Camović.

Sindikat medija će, kažu, insistirati da se te mjere uvedu, kroz incijative nadležnim institucijama, ali i na druge legitimne načine.

„Ukoliko bi država prihvatila ove ili slične mjere Sindikat bi tražio od poslodavaca da korist od njih imaju zaposleni, tako što bi se zaustavila otpuštanja i smanjivanja zarada i regulisao na zakonu zasnovan radni odnos za one kolege koje ta prava nemaju“, zaključuje se u otvorenom pismu predsjednicima države, Vlade i Skupštine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније