Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 09. 2014. 12:52 >> 12:51
1

IZMJENE ZAKONA

Pritvor moguć i bez saslušanja

Nadležni sud moći će da donese rješenje o određivanju pritvora i bez prethodnog saslušanja okrivljenog, ukoliko se on krije ili izbjegava da dođe na glavni pretres a uredno je pozvan, predviđeno je izmjenama Zakonika o krivičnom postupku.

Generalni direktor za pravosuđe u Ministarstvu pravde, Branka Lakočević ocijenila je da ZKP predstavlja jedan od najznačajnijih propisa u svakoj pravnoj državi i da je zbog toga je od velike važnosti da se svakoj eventualnoj promjeni krivičnog postupka pokloni velika pažnja.

Ona je, na okruglom stolu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama ZKP, kazala da je nacrtom predloženo uvođenje novih članova kojima se daje definicija početka krivičnog gonjenja i pokretanja krivičnog postupka.

''S obzirom na to da smo u dosadašnjoj praksi imali situaciju da nadležni organi drugačije tumače te momente, a sada se ne ostavlja mogućnost daljim nedoumicama'', rekla je Lakočević.

Prema njenim riječima, došlo je do određenih izmjena i u odnosu na sastav suda i funkcionalnu sudsku nadležnost, pa je određeno da sud u drugom stepenu, kada se radi o krivičnim djelima za koje se može izreći najduža kazna zatvora, sudi u vijeću sastavljenom od pet sudija.

''Sastav suda proširen je i kod odlučivanja za zaštitu zakonitosti i to na vijeće od pet sudija, a kad odlučuje o zahtjevu za vanredno ublažavanje kazne, sud odlučuje u vijeću sastavljenom od troje sudija'', precizirala je Lakočević.

Predložena je i dopuna odredbi koje se odnose na obaveznu stručnu odbranu, odnosno obaveznog branioca u krivičnom postupku, i ovlašćenja za odlučivanje o postavljenju branioca po službenoj dužnosti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније